Cuijk moet een eigen Romeinenbeleid krijgen 'om de geschiedenis van Ceuclum te promoten en vermarkten'.
Cuijk moet een eigen Romeinenbeleid krijgen 'om de geschiedenis van Ceuclum te promoten en vermarkten'. (Foto: De Maas Driehoek)

'Cuijk heeft een goed Romeins verhaal te vertellen'

  •   keer gelezen   Politiek

CUIJK | De gemeente Cuijk wil de Romeinse geschiedenis van het Maasdorp beter inzichtelijk maken voor toeristen en bewoners. Daarom moet in 2019 een plan van aanpak worden ontwikkeld dat op breed draagvlak kan rekenen bij ondernemers en inwoners. "Het uiteindelijke plan moet een appèl doen op ieders verbeeldingskracht", vertelt de Cuijkse burgemeester Wim Hillenaar.

Door Martijn Schwillens

Hillenaar is ervan overtuigd dat 'Cuijk een goed verhaal te vertellen heeft'. "Wat onder de grond gevonden wordt, is niet niks. Maar het zit zo goed verstopt, dat mensen er nauwelijks weet van hebben. Bij de werkzaamheden aan de Grotestraat werden de contouren van de slotgracht rondom het oude Castellum gevonden. Veel vondsten hebben duidelijk gemaakt dat Ceuclum een belangrijke halteplaats was op de handelsroute, die bijna letterlijk onder de Grotestraat liep. We zijn soms wat te bescheiden, maar waarom zouden we niet kunnen claimen dat de Grotestraat de oudste winkelstraat van Nederland is? De Romeinen zijn een echte identiteitsdrager."

Boeiende geschiedenis
Tot een soortgelijke conclusie kwam Di-Visie. Cuijk is te bescheiden en moet meer doen om het rijke Romeinse verleden zichtbaar te maken voor bewoners en toeristen. 'Het Romeinse verleden is behoorlijk verkwanseld', concludeerde het communicatiebureau. "We hebben een goed verhaal nodig. Bij voorkeur in de kwaliteit van Harry Potter", grapt hij. En serieuzer: "Cuijk is geen Rome, maar de geschiedenis is heel boeiend. Daar moet een goed verhaal bij te maken zijn, dat enigszins geromantiseerd wordt. Het moet gaan leven bij de mensen en beter zichtbaar worden gemaakt. Voor de eigen bewoners, maar zeker ook voor toeristen", vertelt Hillenaar, die nog geen 'concrete' voorstellen kan noemen. Hij stelt echter dat archeologie alleen niet het antwoord is. "Daarmee wil ik absoluut niets tekort doen aan de vele vrijwilligers", zegt hij, "maar er moet echt een Romeinenbeleid komen. Daarvoor dient het plan van aanpak. Het moet ook geen ambitie van alleen de gemeente worden, maar iets dat medegefinancierd wordt door ondernemers."

Iets tastbaars
Cuijk kent al een 'Romeinendag' en het RBT Land van Cuijk biedt toeristen een Romeins arrangement. "Maar als er een boot aanmeert op de loswal met tientallen toeristen, dan zien zij helemaal niets terug van het oude Ceuclum." Tot slot: "Je kunt ook denken aan een ketting met gevonden Romeinse scherven die geen museale waarde hebben. Iets tastbaars, zoals steentjes uit de Berlijnse Muur. Er is veel mogelijk, maar het vergt verbeeldingskracht."

De gemeenteraad van Cuijk vergadert vanavond over een voorstel van het college van B en W om een plan van aanpak te laten ontwikkelen in 2019.

Meer berichten