Jacques van Geest, fractievoorzitter VPGrave. (tekst en foto: Annelies Graafsma)
Jacques van Geest, fractievoorzitter VPGrave. (tekst en foto: Annelies Graafsma)

Volksverlakkerij in Grave?

  •   keer gelezen   Politiek

"Je moet doof en blind zijn om nog in de CGM-constructie (één gemeente Cuijk-Grave-Mill; red.) te geloven", zei Jacques van Geest (VPGrave) tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag.

Astrid Banning wil snel een nieuw Graafs onderzoek en de burgers weer betrekken bij een keuze. Van Geest: "U gaat voor een zelfstandig Grave en behoud van de CGM-constructie. U houdt de mensen voor dat die keuze nog openstaat. U doet dat niet omdat u er in gelooft. Ik noem dat volksverlakkerij!" Onverantwoord vindt de oppositie het voorstel van LPG en CDA om nu nog geld te steken in een onderzoek naar een fusie met Cuijk, Grave en Mill. "Als Grave zelfstandig kan zijn, ben ik daar ook voor, maar dadelijk inhuren van de noodzakelijke ambtenaren bij de nieuwe gemeente, dat kan Grave helemaal niet betalen!", aldus Van Geest.

Voor de gemeenten Cuijk, Grave en Mill werken ambtenaren samen in één werkorganisatie. Als één van de gemeenten uit de CGM werkorganisatie stapt, heeft dit consequenties voor de andere. De gemeente die uitstapt houdt zich niet aan de overeenkomst. Vermoedelijk moet die gemeente zich uitkopen. Marion Wierda (D66), die indruk maakte met haar eerste optreden in de raad, vroeg snel te schakelen nu de nieuwe werkelijkheid op Grave afkomt. "Grave is verdeeld, zo verdeeld dat de interpretaties van de uitslag van het referendum in 2017 alle kanten opvliegen. We weten niets van de mensen die niet hebben gestemd. Weten we zeker dat we een zelfstandige gemeente kunnen blijven?"

Ook Cuijk heeft in het onderzoek naar een fusie met Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis (BCA) gevraagd om de variant van herindeling (CGM) te vergelijken met eerdere plannen om met Grave en Mill verder te gaan. Of dit ook met de kosten van uittreding uit de CGM-organisatie te maken heeft, is bij Kliknieuws niet bekend. Volgens Henny Bongers, lid van het regieteam, is deze week tijdens een besloten bijeenkomst een voortvarend tijdspad gepresenteerd voor de plannen van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. In een gesprek met het college van B en W eerder dinsdag, zei burgemeester Roolvink op de vraag of niet hetzelfde onderzoeksbureau de toekomst van CGM kan onderzoeken: "Cuijk heeft de keuze al gemaakt. Zij presenteren de onderzoekgegevens 'variant CGM' in februari 2019. Dit betekent dat ze een andere vraagstelling hebben dan wij. Dat kan niet met hetzelfde bureau. Hoe ze het zo snel gaan doen, weet ik niet."

Meer berichten