De Kwel in Cuijk.
De Kwel in Cuijk. (Foto: Martijn Schwillens)

Motie van afkeuring voor Cuijkse wethouder Jilisen over gevoerde beleid rond De Kwel

  •   keer gelezen   Politiek

CUIJK | De voltallige oppositie in de Cuijkse gemeenteraad heeft een motie van afkeuring ingediend tegen wethouder Maarten Jilisen (Liberaal Land van Cuijk) vanwege het gevoerde beleid rondom de onderhandelingen met beheerder LACO over verlenging van de exploitatieovereenkomst. "Dit voorstel wordt ons door de strot geduwd", aldus GroenLinks-fractievoorzitter Mike van Diemen. De motie werd verworpen.

Door Martijn Schwillens

De voltallige oppositie en coalitiepartner ABC kraakten het voorstel van Jilisen om de exploitatie met LACO met vijftien jaar te verlengen. "De overeenkomst is te vaag en te risicovol", vond D66-fractieleider Mariëlle van Zuilen. Zij noemde de motie van afkeuring 'een duidelijke gele kaart' voor Jilisen. ABC stemde niet in met de motie, maar kon zich wel vinden in de kritiek van de oppositie. "Als raad hadden wij tijdig en beter geïnformeerd moeten worden", verwoordde Helma Pluk (ABC) de overheersende onvrede in de raad. De coalitiepartij ging daarom mee in een amendement van de voltallige oppositie (SP, PvdA, GroenLinks, VVD en D66) dat Jilisen dwingt om opnieuw met LACO om de tafel te gaan. "En binnen een jaar te komen tot een overeenkomst met aanvullende voorwaarden voor de exploitant, waarmee beter aan de wensen van de verenigingen en gebruikers wordt voldaan", zei Bregje van Lieshout (SP). Raadslid Arthur Baudet (VVD) aanvullend: "De Kwel heeft het uiterlijk van een afgeschreven gebouw. Verenigingen als VC Volt (volleybal) en BVC'74 (badminton) hebben hun ontevredenheid meermaals geuit, maar zijn niet betrokken bij dit voorstel."

Geen garanties
Als de raad akkoord had gegeven, was LACO voor een symbolisch bedrag (door hen afgedwongen in 1999) eigenaar geworden van De Kwel zonder garanties voor investeringen in verduurzaming van het complex. Het onderhoud zou op conditiescore 3 (redelijk niveau, met zichtbare veroudering, red.) blijven. "Wij willen geen toezeggingen, maar garanties", sprak Jos Nielen van het CDA. Toch stemde die partij in, net als Liberaal LvC. Tevergeefs.

Meer berichten