De gemeenteraad van Cuijk stemde, net als die in Boxmeer en Sint Anthonis, in met een fusie van de drie gemeenten per 1 januari 2022. (archieffoto: Diana Derks)
De gemeenteraad van Cuijk stemde, net als die in Boxmeer en Sint Anthonis, in met een fusie van de drie gemeenten per 1 januari 2022. (archieffoto: Diana Derks) Foto: archieffoto: Diana Derks

Licht op groen voor gemeentelijke herindeling in 2022

Politiek 538 keer gelezen

CUIJK | Een fusie van de gemeenten Boxmeer, Sint Anthonis en Cuijk lijkt in de maak nu -in navolging van de beide buurgemeenten- ook de gemeenteraad van Cuijk dinsdag heeft ingestemd met een gemeentelijke herindeling. Deze moet op 1 januari 2022 zijn afgerond. Toch blijven er zorgen, vooral over de ambtelijke organisatie. "Nu moeten we de vaart erin houden", benadrukt Liesbeth van Heeswijk (Liberaal Land van Cuijk).

Door Martijn Schwillens

De gemeenteraad stemde in ruime meerderheid (12-6) voor. Algemeen Belang (ABC) en SP waren tegen, maar wegens uiteenlopende redenen. Zo heeft ABC een uitgesproken voorkeur voor een herindeling met Grave en Mill en Sint Hubert, waarmee Cuijk sinds 2014 in één ambtelijke organisatie zit. ABC vindt een samengaan met die gemeenten dan ook logischer. "Een CGM-gemeente is beter te overzien", meent ABC-raadslid Stephan Müskens. De SP sprak zich principieel uit tegen een herindeling. "Wij zijn niet blij dat de inwoners van Cuijk niet via een referendum hun mening mogen geven over een gemeentelijke fusie", aldus Bregje van Lieshout. "Straks mogen ze wel hun mening geven over de nieuwe naam voor hun gemeente. Dat vinden wij raar."

Kop in het zand
Vrijwel alle partijen gaven in hun betoog aan dat de deur voor Mill en Grave 'open blijft staan', maar stemden mede in met een CBA-gemeente 'omdat er weinig kans is dat zij zich gaan aansluiten'. Volgens fractievoorzitter Rob Poel steken partijen die denken dat Mill en Grave alsnog aansluiten 'hun kop in het zand'. "Een samengaan met Boxmeer en Sint Anthonis is niet de beoogde herindeling. Bestuurlijk is doorgepakt op een CBA-variant. Partijen die menen dat Mill en Grave in tweede instantie eieren voor hun geld zullen kiezen, steken de kop in het zand", benadrukt Poel. "Ook de provincie gaat hen niet dwingen dus je moet kiezen wat goed is voor Cuijk: CBA of CGM."

Ambtelijke organisatie
Grave en Mill uitten hun zorgen over de voortzetting van de ambtelijke organisatie als Cuijk opgaat in een nieuwe gemeente zonder Grave en Mill. Het voornemen om alle CGM-ambtenaren op één locatie onder te brengen lijkt hiermee sowieso van de baan. De ondernemingsraad van de ambtelijke organisatie zet overigens grote vraagtekens bij de continuering van de huidige dienstverlening als het tot een CBA-gemeente komt. "Wij willen de ambtelijke organisatie zoveel mogelijk bij elkaar houden. In alle gevallen blijven we overleggen met Grave en Mill", belooft burgemeester Wim Hillenaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant