Maarten Jilisen ligt opnieuw onder vuur over de overeenkomst die de gemeente wil sluiten met LACO over sporthal en zwembad De Kwel.
Maarten Jilisen ligt opnieuw onder vuur over de overeenkomst die de gemeente wil sluiten met LACO over sporthal en zwembad De Kwel. (Foto: Aileen van Tilburg)

College Cuijk negeert wens gemeenteraad en draagt De Kwel toch over aan LACO

  •   keer gelezen   Politiek

CUIJK | Het college van B en W van de gemeente Cuijk negeert een amendement van de gemeenteraad en kiest er voor om sporthal en zwembad De Kwel toch per 1 januari 2019 over te dragen aan LACO. De gemeente stelt dat 'de mogelijkheid om Laco het recht van koop voor nog één jaar te onthouden' juridisch niet mogelijk is. Met dit besluit haalt sportwethouder Maarten Jilisen (Liberaal Land van Cuijk) opnieuw de woede van de oppositie op zijn hals.

Door Martijn Schwillens

De gemeenteraad besloot afgelopen maandag dat De Kwel niet al per 1 januari overgedragen mocht worden aan LACO, omdat het onderliggende raadsvoorstel te weinig garanties bevatte. Jilisen hoorde bovendien een motie van afkeuring tegen zich eisen 'omdat de raad een jaar lang moest wachten op een beleidsnotitie van Jilisen en er pas twee weken voor de overdracht een besluit genomen kon worden'. Het voorstel om De Kwel per 1 januari 2019 voor een symbolisch bedrag over te dragen aan De Kwel zou volgens de oppositie ook nog eens gebeuren 'zonder garanties dat LACO bereid is (fors) te investeren in de accommodatie'. Zodoende dat ook coalitiepartij ABC zich schaarde achter een amendement van de voltallige oppositie, dat Jilisen terugstuurde naar de onderhandelingstafel met LACO om binnen een jaar met een nieuw en vooral beter voorstel te komen. Dat amendement wordt nu dus naar de prullenbak gewezen door het college, dat de overdracht doorzet. Fractievoorzitter Rob Poel (PvdA) is not amused met het besluit: "Het college wil ondanks een anders luidende uitspraak van de raad afgelopen maandag de sporthal en het zwembad toch overdragen alvorens er een definitief akkoord ligt. Dan is elk drukmiddel weg. Was het raadsvoorstel al 5 voor 12 , deze raadsinformatiebrief is 1 voor 12. Dit komt opnieuw over als broddelwerk van deze wethouder."
Het besluit betekent dat LACO het huidige onderhoudsniveau (niveau 3: redelijk met zichtbare veroudering, red.) van De Kwel moet handhaven. De gemeente heeft de wens dat LACO het complex gaat verduurzamen, maar het kan -omdat garanties ontbreken- de beheerder hier niet toe dwingen. Ook is in de overeenkomst een clausule opgenomen dat geen enkele andere partij een (nieuwe) sporthal mag bouwen in Cuijk.

Meer berichten