Toon Cornelissen neemt na zestien jaar op donderdag 27 juni afscheid als griffier bij de gemeente Boxmeer.
Toon Cornelissen neemt na zestien jaar op donderdag 27 juni afscheid als griffier bij de gemeente Boxmeer.

Afscheid griffier Toon Cornelissen: 'Raadsleden in Boxmeer weten dat ze er toe doen'

Politiek 1.040 keer gelezen

BOXMEER | Toon Cornelissen neemt donderdag 27 juni na zestien jaar afscheid als griffier van de gemeente Boxmeer. De Wanroijnaar is 65 jaar geworden en gaat met pensioen. "Er staat een goede basis. Raadsleden weten dat ze er toe doen en dat een gemaakt punt ook betekenis heeft", aldus Cornelissen.

Door Martijn Schwillens

Als griffier begeleidt Cornelissen raadsleden en fracties bij hun raadswerk. Als hij donderdag het stokje overdraagt aan Kike Groenewoud, verlaat hij de Boxmeerse burelen als een tevreden man. "Toen ik in 2002 begon, rolden de raadsleden nog net niet ruziënd met elkaar over straat. Het dualisme had net zijn intrede gedaan (wethouders maakten vroeger ook deel uit van de raad, red.) en iedereen was zoekende. De sfeer was niet best. Zeker drie keer per jaar gingen de raadsvergaderingen twee dagen door en commissievergaderingen duurden niet zelden tot één uur 's nachts. Het werd dus tijd om de touwtjes steviger in handen te nemen. Inmiddels staat er een duidelijke structuur. Ook is de positie van de raad versterkt."

Duidelijke scheidslijn
"De scheidslijn is duidelijk. De raad gaat over wat de raad wil. Zij, en dus niet het college, bepaalt wat er op de agenda komt. Daarnaast ben ik het collectief geheugen van de raad. Ik herinner het college eraan dat zij toezeggingen hebben gedaan om voor een bepaalde tijd met informatie over een onderwerp te komen. Ik zie er dan op toe dat dit gebeurt", vervolgt Cornelissen.

Betekenis geven
Ook helpt hij lokale politici met moties en amendementen. "Samen met raadsleden bespreek ik ook waarom zij die willen indienen. Soms willen ze vooral een politiek punt maken, de andere keer gaan ze gericht op zoek naar een meerderheid. Ik help hen met de uitwerking van de moties. Door de jaren heen heb ik ook vaker een motie van wantrouwen of afkeuring gemaakt die uiteindelijk niet is ingediend. In Boxmeer zie je bovendien weinig moties vreemd aan de orde van de dag. Het is belangrijk dat er een duidelijke lijn is, zodat een gemaakt punt of een ingediende motie ook betekenis heeft", verduidelijkt Cornelissen, die door de jaren ook heeft meegeschreven aan handboeken en ethische richtlijnen. Zelf heeft hij zich altijd afzijdig gehouden van de lokale politiek. "Stel dat ik elders raadslid zou zijn, dan ontstaat toch de kans dat raadsleden hier denken dat ik niet onafhankelijk ben. Dat je voor de ene partij net wat meer doet dan voor de andere. Ik ken ex-collega's die vanwege die reden elders zijn weggestuurd. In Boxmeer heb ik altijd de waardering van alle partijen gevoeld."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant