Foto: Het stadhuis van Grave.

CDA Grave: herindeling met Oss of Uden 'is bespreekbaar'

  •   keer gelezen   Politiek

GRAVE | De CDA-fractie in de gemeenteraad van Grave staat open voor herindeling met Oss of Landerd/Uden. Ook is het CDA bereid na te denken over intensieve samenwerking met de Gelderse gemeenten Heumen en Wijchen. Dat zei fractieleider Alex van Megen woensdag bij de behandeling van de kadernota. "De keuze beperkt zich niet tot zelfstandigheid enerzijds en één gemeente Land van Cuijk anderzijds."

Door Annelies Graafsma

"Wat de gemeente Grave nodig heeft, is een toekomstbestendig bestuur voor inwoners, organisaties en ondernemers met aandacht voor de identiteit van onze dorpen en stad", vervolgt Van Mergen. "Het CDA vindt democratisch draagvlak wezenlijk en zoekt daarom het gesprek - met iedereen, maar op de eerste plaats met de inwoners van onze gemeente."

Weinig inspraak inwoners
De christendemocraten, die deel uitmaken van de coalitie in Grave, hebben kritiek op de 'inspraak' die de inwoners van Sint Anthonis, Boxmeer en Cuijk krijgen en zegt daarover dat die werkwijze 'geen voorbeeld is'. Van Megen: "Kiezen doen we echter sámen. De mening van de inwoners weegt voor óns ontzettend zwaar. Daarom moeten we er alles aan doen om hen zoveel mogelijk te informeren vóórdat zij een afweging maken."
In Grave sprak een kleine twintig procent van de kiezers zich in 2018 uit voor één gemeente Land van Cuijk. Voor het CDA een diepe teleurstelling en reden om terug te gaan tot de basis: de eigen inwoners: "Wij gaan het open gesprek aan en verbreden onze blik. Dat betekent dat samenwerking of herindeling met gemeenten buiten het Land van Cuijk, zoals Oss en Uden/Landerd, bespreekbaar is. Meer intensieve samenwerking met Wijchen en Heumen net zo goed."
Een keuze maken de CDA'ers Roland Eijbersen, Jochem Jacobs en Alex van Megen niet: "Wij nemen geen voorschot op het maatschappelijk debat dat vooral buiten het stadhuis gevoerd moet worden. Maar dat het in de volle breedte gevoerd dient te worden is duidelijk. We gaan daarmee aan de slag."

Meer berichten