Het asielzoekerscentrum in Overloon.
Het asielzoekerscentrum in Overloon. (Foto: )

Eén op 20 AZC'ers Overloon na vertrek spoorloos

  •   keer gelezen   Politiek

OVERLOON | Van 151 asielzoekers die sinds 2014 zonder melding bij het COA of de gemeente Boxmeer uit het AZC in Overloon zijn vertrokken, is onbekend waar zij verblijven.

Dat laat het college van B en W weten op vragen van de VVD. Het gaat om één op de 20 asielzoekers (totaal 3.151 personen) die sinds de opening van het AZC in 2014 uit Overloon zijn vertrokken. Van de overige 2.815 personen was de bestemming bekend.
Als een bewoner van het asielzoekerscentrum in Overloon besluit zonder melding te vertrekken, dan heeft de gemeente Boxmeer geen zorgplicht. Ook het COA weet dan niet waar zij naartoe gaan,. "Bewoners AZC kunnen meerdere redenen hebben om met onbekende bestemming te vertrekken, zoals angst voor uitzetting of terugzending dan wel kiezen voor familiehereniging elders in Nederland of Europa", laat de gemeente weten.
Gemeenten in Nederland met een AZC, zoals Boxmeer en Grave, verrichten bij een zogeheten 'Vertrokken naar onbekende bestemming' geen aanvullend onderzoek naar de mogelijke verblijfplaats van een asielzoeker.

Meer berichten