Paul van der Mark presenteerde in 2015 al zijn plannen voor de Bungelaar.
Paul van der Mark presenteerde in 2015 al zijn plannen voor de Bungelaar. (Archieffoto: Diana Derks)

Groen licht voor de Bungelaar, mét 'beperking'

  •   keer gelezen   Politiek

BEERS | Na bijna acht jaar planvorming en politiek gesteggel lijkt eindelijk de schop de grond in te kunnen bij de Bungelaar in Beers. Lijkt, want te elfder ure ging de Cuijkse gemeenteraad deze week akkoord met een amendement van Algemeen Belang Cuijk om in het bestemmingsplan 'Horeca' te vervangen door 'Recreatie'. Iets wat door investeerder Paul van der Mark als een beperking wordt gezien. Daarmee ondergraaft de politiek mogelijk het doorgaan van de plannen.

Door Martijn Schwillens

Op papier verandert door het amendement veel, maar in de praktijk hoegenaamd niets. Van der Mark kan gewoon een restaurant beginnen en ook voor de invulling van de multifunctionele ruimte heeft het praktisch gezien geen beperkingen. Toch ontraadde wethouder Maarten Jilisen (Liberaal LvC) om de bestemming te veranderen. "Kleinschaligheid is genoeg geborgd in de afspraken die we met de uitbater hebben vastgelegd in een overeenkomst. Door 'Horeca' aan te passen in 'Recreatie' voelt de ondernemer zich beperkt."

Opmerkelijk
Desalniettemin stemde een meerderheid van LLvC, ABC en SP in met de wijziging. Volgens Jilisen 'hangt hiermee ontbinding boven het hoofd'. Volgens fractievoorzitter Liesbeth van Heeswijk (LLvC) komt het niet zover. "Het is een nuanceverschil, dat in de toekomst zelfs meer mogelijkheden biedt voor doorontwikkeling van de Bungelaar. We hebben dat ook zo doorgesproken met de ondernemer", aldus Van Heeswijk.
Evengoed is opmerkelijk dat een raadsmeerderheid op het laatste moment nog heeft gekozen voor een bestemmingsplanwijziging. Tegen de plannen was immers geen enkele zienswijze (bezwaar) ingediend. "Er is geen weerstand uit Beers en verenigingen (Reddingsbrigade Erica, duikvereniging ORC en onderwater archeologenvereniging Mergor in Mosam) die al jaren zoekende zijn, krijgen eindelijk een eigen plek", benadrukte Mariëlle van Zuilen (D66). "Waarom zou je het risico willen lopen dat de ondernemer of de exploitant van het restaurant zich alsnog terugtrekt?", vroeg Rob Poel (PvdA) zich af.

Meer berichten