Het Gennepse college van B en W kort na de laatste gemeenteraadsverkiezingen.  (foto: Jos Gröniger)
Het Gennepse college van B en W kort na de laatste gemeenteraadsverkiezingen. (foto: Jos Gröniger) (Foto: Jos Gröniger)

Geen duidelijkheid over vertrek Peter de Koning

  •   keer gelezen   Politiek

GENNEP | In de gemeente Gennep, maar ook daarbuiten, blijft de brandende vraag over het hoe en het waarom rond het gedwongen vertrek van burgemeester Peter de Koning.

Door Jos Gröniger

Sinds de burgemeester de breuk met de drie overige collegeleden deelde met de buitenwacht, heerst er stilte. Gedurende twaalf weken houden de vertrouwenscommissie en de drie wethouders de kaken stijf op elkaar. Het 'lijdend voorwerp' in kwestie geeft in de schaarse interviews een reactie. De Koning zegt geen idee te hebben waarom hij het veld moest ruimen. Naar een interview in de papieren uitgave van Binnenlands Bestuur wordt reikhalzend uitgekeken. Het blijft de vraag of hij in het vrijdag gehouden interview wel het achterste van zijn tong laat zien.

'Eenzijdig geïnformeerd'
In een reactie vertelde de vertrekkend burgemeester vorige week dinsdag dat zijns inziens de gemeenteraad eenzijdig geïnformeerd is. De Koning stuurde de raadsleden vooraf een brief waarin hij zijn visie op de kwestie gaf. Ook vertelde hij het te betreuren dat hem geen mogelijkheid gegund wordt in een besloten bijeenkomst met de raadsleden te praten. Omdat ook een bemiddelingspoging afgewezen werd, lijken de troeven van Peter de Koning uitgespeeld. Dat ziet ook raadsnestor Paul Wessels (D66). Samen met fractiegenoot Frank Pubben vroeg hij schriftelijk om opheldering maar kreeg nul op het rekest. "We deden het nadat het drie weken stil bleef. Vorige week maandag werden we elf weken na de mededeling in beslotenheid bijgepraat. Ik vind dat vreemd omdat de vertrouwenscommissie eerder vertelde dat zo'n gesprek niet mocht plaatsvinden", zegt Wessels die zich verbaasde over de aanwezigheid van mensen buiten de raad en vertrouwenscommissie. "Omdat ik geen deel uit wilde maken van een bijeenkomst die volgens mij wettelijk niet mag ben ik opgestapt."

Meer berichten