In Grave is de politiek verdeeld over herindelen. De oppositie wil één Land van Cuijk en mobiliseerde afgelopen woensdag voorstanders op een bijeenkomst in Gassel.
In Grave is de politiek verdeeld over herindelen. De oppositie wil één Land van Cuijk en mobiliseerde afgelopen woensdag voorstanders op een bijeenkomst in Gassel. (Foto: Martijn Schwillens)

'De gemeente Cuijk gaat spijt krijgen van deze fusie'

  •   keer gelezen   Politiek

CUIJK | Algemeen Belang Cuijk (ABC) houdt vast aan een gemeentelijke herindeling tussen Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert. De politieke partij uit Cuijk wil de komende periode gaan gebruiken om Mill en Grave achter hun plannen te scharen. "CGM of CBA maakt een verschil van 22 miljoen euro", benadrukt ABC-raadslid Stephan Müskens.

Door Martijn Schwillens

Dat een fusie tussen de drie gemeenten, die al samenwerken binnen één ambtelijke organisatie, een gepasseerd station zou zijn, ontkent Müskens ten stelligste. "Pas op 26 maart 2020 ligt er een advies van de Minister en worden beslissingen genomen die onomkeerbaar zijn. Tot die tijd zetten wij in één op CGM. In Mill is daar een meerderheid voor en in Grave lijkt er eindelijk beweging te komen in die richting. Als zij zich zonder voorbehoud achter CGM scharen, dan moet die mogelijkheid onderzocht worden en als reële optie op tafel komen."

CGM: alleen maar voordelen
"Laat ik voorop stellen dat ABC vóór een herindeling is, maar dan wel met de beste oplossing voor de gemeente Cuijk. Voor hun inwoners zit ik in de raad. CGM is in alle aspecten beter dan CBA", stelt Müskens. De 54-jarige Beersenaar weet waarover hij spreekt. "We vormen met z'n drieën al een ambtelijke organisatie. Als we die weer gaan ontmantelen, ligt je dienstverlening opnieuw vijf, zes jaar stil, weet ik uit eigen ervaring, omdat je eerst weer cultuurverschillen moet overbruggen. In Cuijk, Grave en Mill hebben we dat proces eindelijk achter de rug. Daar bovenop komen nog alle frictiekosten die CBA moet gaan betalen voor het ontmantelen van de ambtelijke CGM-organisatie. Dat gaat echt in de miljoenen lopen. En dan heb ik het nog niet over de computersystemen die op elkaar moeten worden afgestemd", weet Müskens. "De totale kosten overstijgen ruim de twaalf miljoen euro die CBA voor dit alles van de provincie krijgt. In CGM kost het helemaal niets, want daar hebben we alles al geregeld. De tien miljoen euro die CGM na een fusie van de provincie krijgt, kan meteen in de spaarpot worden gestopt. Dat is dus een verschil van 22 miljoen. Of je houdt tien miljoen of je geeft er twaalf uit. Zeker in deze tijd iets om rekening mee te houden."
Müskens erkent 'dat het inderdaad al vijf voor twaalf is', maar ziet toch kansen. "Grave moet de beweging maken. Als ze dat doen, dan kan het zeker wat worden. Mill is al zover en in Cuijk was in de raad de stemverhouding 9-10 tegen een onderzoek naar CGM. We moeten dus nog tenminste één raadslid in Cuijk zien te overtuigen en aan onze zijde te krijgen."

Meer berichten