De Lommerstraat, die Linden met Gassel verbindt, moet in de toekomst volledig verhard worden.
De Lommerstraat, die Linden met Gassel verbindt, moet in de toekomst volledig verhard worden. (Foto: Martijn Schwillens)

Begroting Cuijk: aanpak Lommerstraat, Heeswijksestraat en huizen bouwen met hout

  •   keer gelezen   Politiek

CUIJK | De gemeenteraad van Cuijk heeft maandag ingestemd met de begroting voor 2020. De raad stemde onder meer in met onderzoek naar verharding van de Lommerstraat in Linden en verkeersmaatregelen op de Heeswijksestraat. Ook gaat de gemeente bekijken of er een mogelijkheid is om woningen te bouwen van hout.

Door Martijn Schwillens

Qua 'bouwen met hout' (CLT-bouwen), een initiatief van het CDA en gesteund door alle partijen behalve de VVD, volgt de Cuijkse gemeenteraad de lijn van Boxmeer en Sint Anthonis, die eerder al instemden naar een onderzoek om te bouwen met hout. "De bouwoverlast en de belasting voor het milieu kunnen worden beperkt. Hierdoor kunnen in korte tijd veel woningen gerealiseerd worden. Bovendien is houtbouw niet duurder dan stenen- of betonbouw en bouwen met CLT is een extra mogelijkheid voor de gemeente om de klimaatdoelstellingen te realiseren", aldus Ans van Zeeland (CDA).

Lommerstraat
De gemeenteraad stemde unaniem in met een motie van ABC, Liberaal LvC en CDA om onderzoek te doen naar verharding van de Lommerstraat, de weg die Linden met Gassel verbindt, op het stuk dat de weg een zandpad is. Deze weg wordt nu zes keer per jaar 'geschraapt', maar dit levert niet het gewenste resultaat op. "Meer of ander onderhoud, dan wel half verharding of verharding van de weg, kan een normaal en veilig gebruik voor fietsers en automobilisten mogelijk maken", stellen de drie partijen. Campers en auto's met caravan kunnen dan ook via de Lommerstraat naar Gassel v.v. De voorkeur gaat uit naar verharding 'passend bij de landelijke omgeving'. Ook wil de raad dat verbreding van het fietspad meegenomen wordt in het onderzoek.

Heeswijksestraat
De gemeenteraad stemde eveneens unaniem in met onderzoek naar de beste mogelijke oplossing om het fietspad op de Heeswijksestraat weer in gebruik te nemen. "De Heeswijksestraat vormt een belangrijke fietsverbinding tussen de Heeswijkse Kampen en het centrum/station van Cuijk. Het aanleggen van een plateau kan een oplossing zijn", denkt Helma Pluk (ABC). Het fietspad werd in maart als wijze van proef afgesloten vanwege gevaarlijke verkeerssituaties op de kruising met de Gildekamp. Die pilot mislukte.

Begroting 2020: sluitend
De gemeente Cuijk presenteerde uiteindelijk een sluitende begroting voor 2020, dankzij enkele ombuigingen, extra verhoging van de OZB (van 2 naar 3%) en een hogere rijksbijdrage. Ook zinspeelt de gemeente op hogere opbrengsten van de baten uit bouwleges. Deze leges moeten Cuijk elk jaar 100.000 euro extra opleveren.

Meer berichten