Visioterrein in Grave.
Visioterrein in Grave. Foto: Annelies Graafsma

'Oude vestingmuur' keert terug op Visioterrein Grave

Politiek 1.099 keer gelezen

GRAVE | Wethouder Ben Peters (CDA) heeft afgelopen dinsdag in de gemeenteraad van Grave het plan voor het Visioterrein gepresenteerd. Het parkachtige terrein aan de Elisabethstraat (N321 Grave-Cuijk), dicht tegen het centrum van Grave, bewaart onder de grond funderingen van oude vestingwerken.

Door Annelies Graafsma

Het Visioterrein is in 2015 aangekocht door de gemeente. Peters vertelt over de plannen van de gemeente voor een terreindeel van circa acht hectare groot. Archeologisch onderzoek heeft blootgelegd hoe de contouren van de stadsmuur in het verleden precies liepen. Peters: "Met steenkorven zal straks de robuuste vestingmuur zichtbaar worden. De gracht achter De Hampoort wordt uitgegraven. De stenen van de oude stadsmuur zijn bij het slopen van de muur in de gracht gestort. Deze stenen komen terug in de steenkorven. Op het Visioterrein, ingepast in de nieuwe contouren van de vestingwerken, komt een parkeergelegenheid voor meer dan 200 auto's. De Elisabethstraat wordt ter plaatse een binnenstadsweg. De straat wordt daarvoor een beetje verlegd. We gaan hierover in nog in overleg met de Provincie en het Waterschap. Dit is een apart traject".

Ravelijnen komen terug
De twee ravelijnen ter plaatse, eilandjes in de oorspronkelijke vestingwerken, komen terug. De Stichting Behoud en herstel historisch groen Grave en het Cloveniersgilde spelen bij de invulling hiervan nadrukkelijk een rol. Peters: "Op het ravelijn rechts wordt de historische boomgaard hersteld en aangevuld met bomen van de oude fruitrassen die er ooit stonden. Links op het terrein, achter de Hampoort, is het plan een brug te plaatsen. Het tweede ravelijn krijgt nog een invulling."
Het totale plan legt Peters ook voor aan het Kenniscentrum Architectuur van de Stichting Graeft Voort. Na 21 januari 2020 kunnen wijkbewoners kennis nemen van de plannen. Daarna moet de gemeenteraad de plannen vaststellen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant