De gemeenteraad van Mill en Sint Hubert vergadert donderdag 12 december over de toekomst van de gemeente. (archieffoto: De Maas Driehoek)
De gemeenteraad van Mill en Sint Hubert vergadert donderdag 12 december over de toekomst van de gemeente. (archieffoto: De Maas Driehoek)

'Voldoende perspectief voor een eigen ambtelijke organisatie Mill'

  •   keer gelezen   Politiek

MILL | Er is voldoende perspectief voor het opbouwen van een toekomstige ambtelijke organisatie voor een zelfstandig Mill en Sint Hubert. Ook het doorzetten van de ambtelijke samenwerking Grave-Mill is 'een goede uitvalsbasis' voor een ambtelijke organisatie.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van onderzoeksbureau Partners + Pröpper, dat door het Millse college van B en W in de arm was genomen om een goede zienswijze te kunnen indienen op het voorstel van de gemeente Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis, die in 2022 samen de gemeente Land van Cuijk gaan vormen. De Millse gemeenteraad, bij een eerdere stemming in minimale meerderheid (8-7) voorstander van een zelfstandig voorbestaan van de gemeente, vergadert donderdag 12 december over de toekomst van de gemeente.

Drie scenario's
Partners + Pröpper heeft drie scenario's uitgewerkt, Hierbij is het bureau uitgegaan van de huidige bestuurlijke situatie, een zelfstandige gemeente Mill en Sint Hubert. De drie scenario's zijn het doorzetten van de huidige ambtelijke samenwerking zonder de gemeente Cuijk (werkorganisatie GM samen met de gemeente Grave), een zelfstandige kernorganisatie met inkoop van diensten bij meerdere partijen of een zelfstandige kernorganisatie met volledige inkoop bij één andere gemeente. Het onderzoeksbureau schrijft: "Er is voldoende perspectief voor het opbouwen van een toekomstige ambtelijke organisatie voor de gemeente Mill en Sint Hubert– uitgaande van het uitgangspunt van een zelfstandig bestuur, waarbij deze organisatie richting bewoners en bedrijven voldoende inzet en kwaliteit kan bieden in relatie tot voorliggende beleids- en dienstverleningsopgaven en waarbij dit tegen aanvaardbare kosten kan plaatsvinden."
Het scenario 'Doorzetten van de ambtelijke Grave-Mill-samenwerking' en het scenario 'Zelfstandige kernorganisatie in combinatie met inkoop bij meerdere partijen' bieden een goede uitvalsbasis om de toekomstige ambtelijke organisatie te gaan bouwen, om te beginnen met verdere concretisering en verkenning. Essentieel is wél om de ambtelijke organisatie op maat te snijden aansluitend bij het bestuursprofiel dat het college en de raadsfracties wenselijk achten.

Bestuurlijke toekomst
Over de bestuurlijke toekomst van Mill & Sint Hubert staat een open debat gepland voor de raadsvergadering van 12 december. Tevens is er een initiatief (van VKP en AB'90) voor een referendum aangekondigd, waarbij inwoners een stem krijgen in het besluit over de toekomst. Wanneer dit referendum wordt gehouden, is nog niet bekend.

Meer berichten