Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Windmolen.
Windmolen.

Windmolenpark in Land van Cuijk is niet langer onbespreekbaar voor gemeenten

  •   keer gelezen   Politiek

LAND VAN CUIJK | De regio Noordoost-Brabant moet voor maart 2021 laten weten welke maatregelen het neemt om te kunnen voldoen aan het energievraagstuk. Een windmolenpark in het Land van Cuijk behoort volgens de Cuijkse wethouder Gerard Stoffels tot de mogelijkheden. "We kunnen niet overal nee tegen zeggen", erkent hij.

Op maandag 13 januari 2020 vindt in het gemeentehuis van Cuijk een themabijeenkomst over het energievraagstuk plaats en daarin komen volgens Stoffels alle onderwerpen en oplossingen aan bod. "We gaan de thema-avond met open vizier in. Het Rijk heeft een taakstelling opgelegd die elke provincie in de toekomst moet uitvoeren. Binnen Noord-Brabant pakken we dit regionaal op, dus met het gehele Land van Cuijk. Om een denkrichting te bepalen voor het uiteindelijk voorstel dat we in maart 2021 moeten doen, houden we deze themabijeenkomst. Deze is primair bedoeld voor de Cuijkse gemeenteraad, maar het vraagstuk zal regionaal worden opgepakt", legt Stoffels uit. Zonnepanelen en windmolens zijn mogelijke oplossingen die op tafel komen. "Eén windmolen wekt evenveel energie op als drie hectare zonnepanelen. Als regio zullen we plekken aanwijzen waar mogelijk windmolens kunnen komen."

Draagvlak
Zeventien jaar geleden was er in Cuijk nog veel weerstand tegen de bouw van windmolens. "Om draagvlak te creëren, moet je de omgeving ook mee laten profiteren", weet Stoffels. "Bovendien was toen de noodzaak nog niet duidelijk, maar tegenwoordig erkennen vriend en vijand dat er iets gedaan moet worden aan het energie- en milieuvraagstuk."

Meer berichten