Veel discussie en overleg tijdens een hectische gemeenteraadsvergadering in Grave.
Veel discussie en overleg tijdens een hectische gemeenteraadsvergadering in Grave. (Foto: Annelies Graafsma)

Grave blijft ruziën over herindeling en referendum: Roolvink gaat vragen om uitstel fusie

  •   keer gelezen   Politiek

GRAVE | De Graafse politieke partijen hebben donderdagavond elkaar proberen te overtuigen: wel aansluiten of niet aansluiten bij één gemeente Land van Cuijk. De stemmen staakten: 7-7. Dan toch maar een referendum? Burgemeester Lex Roolvink gaat de buurgemeenten nu vragen of zij bereid zijn de herindeling met één jaar uit te stellen.

Door Annelies Graafsma

De tijd dringt, zo voelt het voor het CDA, VPGrave, D66, Liberaal Land van Cuijk (Grave). De grootste partij LPG meent dat het zo'n vaart niet zal lopen. Zij wil zich niet onder druk laten zetten. Ook de nieuwe informatie van een dag eerder van Ministerie en Provincie die de burgemeester inbracht, dat het hoogstwaarschijnlijk onmogelijk is het moment van besluitvorming nog eens uit te stellen tot na mei, bracht LPG niet op andere gedachten. Beide kampen willen, net als in Mill gebeurde, op korte termijn een inwonerspeiling.

Inwonerspeiling
De keuze van Mill en Sint Hubert voor aansluiting bij de gemeente Land van Cuijk leidde afgelopen weekend tot een breuk in de Graafse coalitie van CDA en LPG. Eerder had fractievoorzitter Alex van Megen zich gezien de politieke actualiteit uitgesproken voor herindeling. Van Megen: "Wij vinden een eigen ambtelijke organisatie in de lucht houden niet realistisch en onbetaalbaar, desondanks koerst het college recent op het behoud van zelfstandigheid." Daarop heeft de LPG afgelopen week aan het CDA laten weten geen vertrouwen meer te hebben in de samenwerking. Het CDA en de zittende oppositie willen een inwonerspeiling op 18 maart. LPG wil een inwonerspeiling houden op 14 mei. Bij een opkomst hoger dan 40% zal LPG de uitslag respecteren. De VVD gaat hierin mee. Te laat zeggen de andere partijen: je bent de regie dan kwijt en hebt geen invloed meer op het fusiedossier. Bij alle moties staakten de stemmen: 7 (LPG en VVD) tegen 7 (CDA, VPGrave, D66 en LLvC). De discussie moet nu over in de volgende raadsvergadering.

Meer berichten