Wethouder Ben Peters (CDA) met gemeenteraadslid Roland Eijbersen (CDA) direct na het bekend maken van zijn aftreden.
Wethouder Ben Peters (CDA) met gemeenteraadslid Roland Eijbersen (CDA) direct na het bekend maken van zijn aftreden. (Tekst en foto: Annelies Graafsma)

Grave: Wethouder Ben Peters stapt op, opiniepeiling over Land van Cuijk lijkt zinloos

  •   keer gelezen   Politiek

GRAVE | Wethouder Ben Peters (CDA) van de gemeente Grave heeft dinsdagavond zijn ontslag ingediend. Het CDA vroeg, na een dramatische avond over een opiniepeiling over zelfstandigheid van de Maasstad versus aansluiting bij het Land van Cuijk, de wethouder uit de coalitie te stappen.

Het CDA had vorige maand nog aangegeven dat, ondanks een breuk met de coalitiepartner LPG, het college van CDA en LPG kon blijven rekenen op haar steun. Voor het CDA was de uitslag van de opiniepeiling in Mill een cruciaal moment; de bevolking van Mill koos voor opgaan in een gemeente Land van Cuijk. Dit feit was voor het CDA aanleiding zich op dit punt niet langer verplicht te voelen het coalitieakkoord te steunen. Nadat het CDA aangaf een fusie niet langer uit te sluiten, zegde de LPG het vertrouwen in de CDA-fractie op.

Opiniepeiling
Dinsdagavond stemde de LPG mee met een motie over de opiniepeiling van Ben Litjens (Keerpunt 2010). Deze motie schoot fractievoorzitter Alex van Megen (CDA) in het verkeerde keelgat: een eenzijdige vraagstelling, een kaart met daarop het gehele gebied van het Land van Cuijk en een tijdpad waardoor de uitslag waarschijnlijk mosterd na de maaltijd zou zijn. Met steun van LPG en VVD haalde die motie het: 8 voor en 7 tegen.
Het CDA zegde vervolgens het vertrouwen in het college op, waarop Peters aftrad. In een bewogen afscheidsspeech vertelde Peters over zijn missie voor Grave en terug te kijken op een bewogen en leerzame periode.

Meer berichten