Onlangs hield de politie nog vier bewoners van het AZC in Overloon aan wegens criminele activiteiten.
Onlangs hield de politie nog vier bewoners van het AZC in Overloon aan wegens criminele activiteiten. (Foto: SK-Media)

Raad Boxmeer krijgt laatste woord bij verlenging opvang vluchtelingen in Overloon

  •   keer gelezen   Politiek

BOXMEER | De gemeenteraad van Boxmeer krijgt volgend jaar de laatste stem bij een eventuele verlenging van de opvang van vluchtelingen in het asielzoekerscentrum (AZC) in Overloon. Die toezegging deed burgemeester Karel van Soest donderdagavond tijdens de gemeenteraad.

Daarmee werd een motie van de VVD, om een eventuele verlenging van de opvang na 2022 voor te leggen bij de gemeenteraad, overbodig. Die motie was aangekondigd door VVD-fractieleider Judith Logtens omdat de overlast -veelal veroorzaakt door 'veiligelanders' (vluchtelingen uit veilige landen, red.)- niet afneemt. "Goedkoop", vond CDA-fractievoorzitter Twan Stiphout, die opmerkte dat er 'draagvlak' voor het AZC is. Opmerkelijk, omdat het CDA bij de vorige gemeenteraadsvergadering zelf nog vragen had gesteld naar aanleiding van de toenemende overlast en een groeiend onveiligheidsgevoel bij aanwonenden. Het CDA pleitte toen zelfs voor een speciaal meldpunt, maar ondanks een toezegging van de burgemeester is zo'n meldpunt er nog niet. 

Geen stem in 2018
De gemeente Boxmeer verlengde in 2018 het contract met COA over de opvang van honderden vluchtelingen in Overloon tot 2022. Twee jaar geleden had de gemeenteraad geen stem in verlenging. Sindsdien is de overlast en criminaliteit op en bij AZC's in heel Nederland maar zeker ook in Overloon, Vierlingsbeek en deels in het centrum van Boxmeer fors toegenomen. Reden voor de VVD om aan te dringen op een laatste stem voor de gemeenteraad bij een eventuele nieuwe verlenging en de toezegging van Van Soest.

Meer berichten