<p>De gemeenteraad van Cuijk stemde maandagavond in met de begroting voor 2021.</p>

De gemeenteraad van Cuijk stemde maandagavond in met de begroting voor 2021.

(Foto: )

Begroting Cuijk aangenomen, Jilisen overleeft motie van treurnis

  •   keer gelezen   Politiek

CUIJK | De gemeenteraad van Cuijk heeft de begroting voor 2021 unaniem aangenomen. Toch eindigde de raad afgelopen maandag in chagrijn, want de oppositie diende een motie van treurnis in tegen wethouder financiën Maarten Jilisen (Liberaal LvC). Deze haalde het echter niet.

Door Martijn Schwillens

‘Een feest voor de democratie.’ Zo noemt de Boxmeerse burgemeester de Algemene Beschouwingen steevast. Maar begrotingen, zo ook in Cuijk, worden meestal gegoten in beton en met een gemeentelijke fusie op komst is er nog minder ruimte voor ander c.q. nieuw beleid dan in voorgaande jaren. Zodoende moesten coalitie- en oppositiepartijen het in de laatste begroting van Cuijk als zelfstandige gemeente doen met enkele krenten in de toch wat lauwe pap. Zo wil CDA, gesteund door de voltallige raad, rioolwateronderzoek laten doen naar drugsgebruik (en specifieke locaties) in Cuijk “De resultaten van dit redelijk eenvoudig uit te voeren onderzoek kunnen worden gebruikt bij preventie, voorlichting en handhaving”, stelt Ans van Zeeland (CDA). 

‘Voor kwetsbare huizenzoekers, zoals jongeren en onderen, moeten er voldoende mogelijkheden zijn’

Een idee van ABC om een gemeentelijke erfpacht in te zetten om nieuwbouwwoningen voor starters betaalbaarder te maken, kon eveneens rekenen op een voltallige raadsmeerderheid. “Ook voor kwetsbare huizenzoekers, bijvoorbeeld jongeren en onderen, moeten er voldoende mogelijkheden zijn”, vindt Helma Pluk (ABC). Een motie van VVD, PvdA en SP om extra geld uit te trekken om mogelijke ‘aangrijpende gevallen ten gevolge van corona te kunnen voorkomen’, haalde het daarentegen niet.

Motie van treurnis
De voltallige oppositie (VVD, GroenLinks, D66, SP en PvdA) kwam met een motie van treurnis tegen wethouder Maarten Jilisen (Liberaal LvC) ‘over diens handelen met betrekking tot de financiële situatie aan de gehele raad’. Vooral de manier waarop de raad de afgelopen periode is geïnformeerd over de financiën en enkele hoofdpijndossiers leidden tot deze (niet aangenomen) motie.
De begroting zelf werd probleemloos aangenomen, dus zonder (verdere) lastenverzwaring voor inwoners en ondernemers. En dat is zeker in Cuijk wel eens anders geweest.

Meer berichten