‘Cuijk moet minder op de rem trappen bij woningbouwinitiatieven’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>De bouw van een appartementencomplex aan de Stationsstraat 36 in Cuijk lijkt van de baan.</p>

De bouw van een appartementencomplex aan de Stationsstraat 36 in Cuijk lijkt van de baan.

(Foto: Martijn Schwillens)

‘Cuijk moet minder op de rem trappen bij woningbouwinitiatieven’

  •   keer gelezen   Politiek

CUIJK | Het college van B en W in de gemeente Cuijk herkent zich niet in de kritiek van de oppositie en lokale aannemers dat kleinschalige woningbouwprojecten niet van de grond komen door tegenwerking van het gemeentebestuur. “Wij juichen alle woningbouwinitiatieven toe als ze een meerwaarde vormen voor Cuijk”, aldus wethouder Maarten Jilisen (Liberaal LvC).

Door Martijn Schwillens

Het college zette vorige week een streep door de plannen om zes appartementen te realiseren aan de Stationsstraat in het centrum. De gemeente wil dat op die plek minder woningen worden gebouwd. “Het huidige schetsontwerp voor zes appartementen is ruimtelijk niet aanvaardbaar, omdat het vanuit stedenbouwkundig oogpunt niet wenselijk is en omdat niet voldaan wordt aan de parkeernorm. Een aangepast schetsontwerp voor minder woningen lijkt beter inpasbaar in de beschikbare ruimte en de gewenste stedenbouwkundige kwaliteit”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

‘Ik vind het onbegrijpelijk dat nota bene Cuijkse initiatiefnemers die de lelijke plekken in het centrum willen aanpakken een nee krijgen te horen’

‘Vind het onbegrijpelijk’
Eerder weigerde het gemeentebestuur al medewerking aan kleinschalige woningbouw op de plek waar nu autogarage Hans van Gemert is gevestigd in de Grotestraat. De gemeente ontkent dat voor beide locaties toezeggingen zijn gedaan aan (lokale) initiatiefnemers. Het besluit van de gemeente bevreemdt raadslid Arthur Baudet (VVD), die desgevraagd aangeeft ‘niet te snappen’ dat de gemeente ‘op de rem trapt’. Dat is volgens Baudet ook tegen de wens van de gemeenteraad, die vorige maand nog unaniem instemde met een motie die B en W opdroeg ‘niet langer het aantal woningen als graadmeter te nemen’. “Het aantal lijkt echter nog steeds bepalend voor eventuele medewerking. Sterker nog, het is opeens een stedenbouwkundig criterium geworden”, stelt Baudet. “Ik vind het onbegrijpelijk dat nota bene Cuijkse initiatiefnemers die de lelijke plekken in het centrum willen aanpakken een nee krijgen te horen en grote bouwondernemingen, die uitgaan van grootschaligheid en niet perse iets met Cuijk op hebben, zonder problemen groen licht krijgen.”
De gemeente Cuijk herkent zich niet in de kritiek. Jilisen: “Wij staan open voor alle verzoeken. Maar wij hechten daarbij wel grote waarde aan de ruimtelijke inpassing.”

Meer berichten