Langenboom en Vortum-Mullem ‘treffende voorbeelden’ voor Wopke | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra laat zich bijpraten door Ivonne van de Horst (blauwe trui) en Maarten Ebben over lokale initiatieven in het Land van Cuijk.</p>

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra laat zich bijpraten door Ivonne van de Horst (blauwe trui) en Maarten Ebben over lokale initiatieven in het Land van Cuijk.

(Foto: De Maas Driehoek )

Langenboom en Vortum-Mullem ‘treffende voorbeelden’ voor Wopke

  •   keer gelezen   Politiek

VORTUM-MULLEM | Lijsttrekker Wopke Hoekstra van het CDA heeft maandagavond een bezoek gebracht aan MFA Knillus in Vortum-Mullem. Daar liet hij zich bijpraten over ‘mooie dorpsinitiatieven’ uit Vortum-Mullem en Langenboom. “Dit zijn voorbeelden van wat er mogelijk is als mensen in de kleine kernen ergens hun schouders onder zetten. Voorbeelden die ik graag landelijk deel.”

Door Martijn Schwillens

De kers op de taart. Zo noemde Hoekstra zijn bezoek aan MFA Knillus als besluit van zijn trip aan Brabant. Maarten Ebben vertelde de premierskandidaat hoe in het 700 inwoners tellende dorp een multifunctionele accommodatie is gerealiseerd in de oude kerk. Hetzelfde moet gaan gebeuren in Langenboom, waar de oude kerk dienst moet gaan doen als dorpscafé-en-MFA-in-één. Zodoende dat ook Ivonne van de Horst van Eigen Kweek Langenboom aanschoof aan tafel. “Dit soort initiatieven verdienen navolging. Als politiek moeten wij de randvoorwaarden scheppen en het de mensen, die de handschoen willen oppakken, zo gemakkelijk mogelijk maken”, vindt Hoekstra.

‘Als politiek moeten wij het de mensen, die de handschoen willen oppakken, zo gemakkelijk mogelijk maken’

Right to Challenge
“De politiek, op landelijk en lokaal niveau, moet faciliteren en ontzorgen. Het mag niet zo zijn dat initiatiefnemers worden afgestompt door moeilijke regels.” Hoekstra erkent dat nog te vaak ‘de grote getallen tegen kleine kernen werken’. “Maar ook als het Land van Cuijk straks één grote gemeente is, luidt de boodschap: ‘Blijf vooral doen wat je nu al doet.’ Want”, zo stelt hij, “ook een grote gemeente is beter af met sterke kleine kernen. Binnen het CDA noemen we dat Right to Challenge: Taken lokaal laten uitvoeren door mensen die dat beter kunnen dan de gemeente zelf.”
Hoekstra wil de lessen die Van de Horst en Ebben met hem deelden (aanbesteding gemakkelijker maken, subsidiebeleid aanpassen voor samenwerkende verenigingen en een verplichting tot het benutten van regelruimte) meenemen naar Den Haag. “Zodat we landelijk drempels kunnen slechten.”

Meer berichten