Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Thomas van der Meer is de lijsttrekker van D66 Land van Cuijk.
Thomas van der Meer is de lijsttrekker van D66 Land van Cuijk. (Foto: De Maas Driehoek)
interview

D66-lijsttrekker Van der Meer ‘gelooft in de kracht van samenwerken’

  •   keer gelezen   Politiek

LAND VAN CUIJK | Thomas van der Meer werd twee weken geleden verkozen tot lijsttrekker van D66 Land van Cuijk. De 30-jarige Boxmerenaar wil in de nieuwe fusiegemeente vorm geven aan de uitdagingen die het Land van Cuijk wacht. “Ik geloof in de kracht van samenwerken. Gezamenlijk bereik je meer dan wanneer je als raadslid telkens met gestrekt been inkomt”, vertelt Van der Meer.

Door Martijn Schwillens

Van der Meer weet waarover hij praat. Ruim drie jaar geleden werd hij beëdigd als raadslid in Boxmeer namens de Progressieve Kombinatie (D66-PvdA-GroenLinks). “De combinatie met andere progressieve partijen werkte prima, maar ik ben altijd D66’er geweest. In de nieuwe gemeente zien we voldoende potentie voor D66, zodoende dat we ervoor gekozen hebben om niet als PK of samen met PvdA of GroenLinks de verkiezingen in te gaan”, legt hij uit. De ‘potentie voor sociale-liberale ideeën’ waren voor Van der Meer reden om zich verkiesbaar te stellen. Zijn uitverkiezing was uiteindelijk een formaliteit. “Ik was de enige kandidaat, maar ik had alle leden gevraagd om te stemmen, omdat ik binnen de fractie graag breed draagvlak wilde voor mij en onze plannen. De uitverkiezing was unaniem.”

Constructieve oppositie
Met PK voerde Van der Meer de afgelopen raadsperiode, zoals hij het zelf noemt, ‘constructieve oppositie’. “Als je te vaak overal tegenaan schopt, raak je mensen kwijt. Door onze inbreng zijn accenten in gemeentelijke beleid verlegd en worden regelmatig moties van ons aangenomen. Ik geloof in samenwerken. Dan bereik je meer”, zegt hij stellig.
Daarmee stelt Van der Meer niet dat van D66 verwacht mag worden dat overal zomaar ‘ja’ op gezegd wordt. “Samenwerken betekent dat je bijvoorbeeld de kernen in de nieuwe gemeente de ruimte geeft om aan te geven waaraan zij behoefte hebben. Als gemeente moet je facilitator van plannen zijn. Die zullen echter wel goed onderbouwd moeten zijn. Ik laat me altijd goed informeren, zodat ik me echt kan verdiepen in een dossier en goed onderbouwd mijn argumenten kan formuleren.”
Een goede onderbouwing is wat Van der Meer op sommige pijndossiers nog teveel mist. “Neem de energietransitie. Ik voel er niks voor om, zoals D66 landelijk wel doet, te roepen dat de veestapel gehalveerd moet worden. Dat werkt in deze agrarische regio niet. Er ligt vanuit het Rijk een stevige opdracht om duurzaam energie op te wekken. Dat is een verplichting, maar een stroeve omgang tussen raadsleden voorkomt op dit moment dat we tot duidelijk beleid komen. De opties zijn echter gering: zonnepanelen of windmolens? Er zal een onderliggend plan moeten komen vanuit de gemeente. Duidelijk is dat wij als D66 de wereld schoon willen achterlaten.”

‘Bij de Kamerverkiezingen haalde D66 in het Land van Cuijk ruim 14 procent, maar we gaan voor meer’

Woningbouw: ook voor jongeren
Van der Meer wil dat de nieuwe gemeente werk maakt van betaalbare woningbouw voor jongeren. “Het is voor jongeren, zelfs met een goede baan en relatie, vaak onmogelijk om een hypotheek voor een leuke woning te vinden. Laat staan als je alleenstaand bent. De situatie rondom een hypotheek kunnen we niet veranderen als lokale politiek, maar als gemeente gaan we zelf over het woningbouwbeleid. D66 wil niet alleen bouwen voor ouderen, maar juist ook voor starters. Denk bijvoorbeeld aan verkaveling, zodat grond goedkoper wordt of ‘tiny houses’. Het is erg belangrijk om jongeren voor deze regio te behouden.”

Verkiezingen
De gemeenteraadsverkiezingen treedt Van der Meer, mede vanwege de gunstige uitslag bij de Tweede Kamerverkiezingen, vol vertrouwen tegemoet. “Bij de Kamerverkiezingen haalde D66 in het Land van Cuijk ruim 14 procent, maar we gaan voor meer. Ons verkiezingsprogramma is nu in de maak. Een goede verkiezingsuitslag is natuurlijk ook afhankelijk van andere factoren. Wat doen CDA en VVD? Gaan alle lokale partijen samen in een grote regionale fractie? Komt er nog een partij aan de rechterzijde bij, zoals PVV of JA21? Het belooft hoe dan ook interessant te worden. En er valt zeker wat te kiezen.”

Meer berichten