Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Zo moet de Romeinse tempel in Cuijk eruit komen te zien.
Zo moet de Romeinse tempel in Cuijk eruit komen te zien. (Foto: Gemeente Cuijk)

Cuijk wil Romeinse tempel ‘als publiekstrekker’ in centrum

  •   keer gelezen   Politiek

CUIJK | Als het aan de gemeente Cuijk ligt, wordt de heem- en beeldentuin nabij de kerk in het centrum uitgebreid met een Romeinse tempel als publiekstrekker voor het zogeheten ‘Romeins Kwartier’. De kosten, 365.000 euro, moeten grotendeels gedragen worden door de Cuijkse gemeenschap. “Deze tempel wordt een zichtbare, fysieke uiting van ons Romeinse verleden”, stelt wethouder Joost Hendriks (CDA).

Door Martijn Schwillens

De tempel moet een replica worden van de Gallo-Romeinse tempel die 1800 jaar geleden in ‘Ceuclum’ (Cuijk) stond. Het bouwwerk, dat in de voormalige pastorietuin komt, wordt zes meter hoog en ongeveer vijf meter breed. De tempel heeft een vierkanten vorm met zuilenomgang en krijgt twee verdiepingen. Het totale perceel is ongeveer 10 bij 9 meter. “De vraag die voorlag, was het realiseren van een Romeinse tempel die lijkt op de tempel van immense omvang die vroeger in Cuijk heeft gestaan. En die vooral is bedoeld om het centrum een zichtbaar teken te geven dat er een rijke Romeinse geschiedenis ligt”, vertelde Tinie van den Heuvel van de Stichting Ceuclum namens de projectgroep afgelopen maandag tijdens een informatiebijeenkomst.

Publiekstrekker
De kosten voor de replica van de tempel bedragen 365.000 euro. De Stichting Beeldentuin en Heemtuin wil 91.000 euro zelf bijdragen. Onder meer door certificaten af te geven voor sponsoring van de twintig zuilen en dakpannen. De overige 265.000 euro moet voor rekening van de Cuijkse gemeenschap komen. Reden voor fractievoorzitter Liesbeth van Heeswijk van Liberaal Land van Cuijk om vraagtekens te zetten bij de plannen. “Hoeveel mensen in Cuijk zitten nu daadwerkelijk te wachten op deze tempel?”, vroeg zij zich af.

‘Zit Cuijk op deze tempel te wachten?’

De Romeinse tempel belooft een publiekstrekker te worden, zegde Van den Heuvel hierop. “Deze tempel is de pijler onder de plannen voor het Romeins Kwartier. De pastorietuin is de perfecte locatie voor een reconstructie van de tempel, die niet alleen bedoeld is voor inwoners van de nieuwe gemeente Land van Cuijk, maar straks een publiekstrekker wordt waar toeristen uit het hele land naartoe zullen komen en met gemak een dagdeel kunnen doorbrengen. Een belangrijke zichtbare bouwsteen van het Romeinse gedachtegoed.”
Ook Hendriks gelooft in deze ‘volwaardige reason to travel‘. “De tempel is een integraal onderdeel van het gehele Romeins Kwartier. Een tempel die van verre zichtbaar is en een centraal punt wordt voor activiteiten en beleving.”
De gemeenteraad buigt zich nog voor de zomer over de plannen.

Meer berichten