<p>Op dit gigantische grasveld aan de rand van Stevensbeek komt mogelijk een enorm park vol zonnepanelen.</p>

Op dit gigantische grasveld aan de rand van Stevensbeek komt mogelijk een enorm park vol zonnepanelen.

(Foto: Mans Pere)

‘Geen draagvlak’ voor groot zonnepark in Stevensbeek

  •   keer gelezen   Politiek

STEVENSBEEK | De gemeenteraad van Sint Anthonis buigt zich donderdag 3 juni over de realisatie van een zonnepark in Stevensbeek. In het dorp zelf is geen draagvlak voor ‘dit draconische plan’, stelt voorzitter Theo van Oorschot van de DorpsRaad Stevensbeek. “Er zijn prima alternatieven voor handen, ook in Stevensbeek zelf.”

Door Martijn Schwillens

De gemeente wil op een enorm grasveld nabij de Lactariaweg een zonnepark van 10 hectare (15 voetbalvelden) realiseren. Dat is tegen het zere been van omwonenden en dorpsbewoners, zegt Van Oorschot. “In onze dorpsvisie is dit gebied bestempeld als groen, met duidelijke zichtlijnen die niet worden onderbroken. Het wordt bestempeld als pilot, maar het zonnepark komt er zeker 25 jaar te liggen. Het zonnepark komt in de buurt van meerdere woningen en boerderijen. Bovendien is er nog niets bekend over de geluidsoverlast en gevolgen voor de gezondheid op de langere termijn. Nog los van de impact op het landschap, die dus enorm is.”

‘Van de 180 mensen die we hebben geënquêteerd, bleken er 170 tegen. Dat lijkt me duidelijk’

Alternatieve locaties
Hij vervolgt: “Stevensbeek is niet per se tegen een zonnepark, maar wel op die plek. Zeker omdat er twee alternatieven zijn waar niemand woont of er last van ervaart. De gemeente heeft bovendien tot 2025 (deadline lokale energiedoelstellingen, red.) om een betere locatie te vinden.” De dorpsraad treedt volgens Van Oorschot op namens het dorp. “We hebben de mening van onze inwoners gevraagd. Van de 180 mensen die we hebben geënquêteerd, bleken er 170 tegen. Dat lijkt me duidelijk.”

Kernendemocratie?
Door de enquête in de wind te slaan, nemen de wethouders Huub Bellemakers (Sint Anthonis NU) en Wouter Bollen (VVD) volgens Van Oorschot ook een verkeerd voorschot op de kernendemocratie die de nieuwe gemeente Land van Cuijk beoogt. “Ze zeggen de mening van het dorp mee te wegen, maar zodra die ze dan niet bevalt, wordt-ie terzijde geschoven. Dat vinden we raar en zeer spijtig.”

Meer berichten