<p>Bouke de Bruin is de lijsttrekker van CDA Land van Cuijk.</p>

Bouke de Bruin is de lijsttrekker van CDA Land van Cuijk.

(Foto: CDA Land van Cuijk)

‘Wij worden als CDA Land van Cuijk niet belemmerd door de Haagse sores’

  •   keer gelezen   Politiek

BOXMEER | Bouke de Bruin werd vorige week gekozen tot lijsttrekker van het CDA Land van Cuijk. “We hebben een jong en fris team, met meerdere dertigers in de top van de lijst. Een leuke mix van mensen, waarop ik trots ben en die mij veel energie geven om aan de slag te gaan”, vertelt De Bruin.

Door Martijn Schwillens

In het zonnetje van haar achtertuin oogt De Bruin (44) ontspannen. De blauwe lucht vormt een contrast met de donkere wolken die boven haar partij hangen in Den Haag. “Voor de beeldvorming is het erg schadelijk wat er rondom Omtzigt gebeurt, maar wij richten ons op de regio. Het CDA Land van Cuijk is in die zin vooral een voorbeeld van hoe je verschillen kunt overbruggen. Al jarenlang werken de vijf afdelingen, provincie en Waterschap nauw samen. Wij kunnen verder bouwen aan de basis, want het fundament staat”, zegt De Bruin. “Dat zeg ik niet omdat ik een Hallelujah-verhaal wil ophangen, want er liggen enorme uitdagingen voor het Land van Cuijk, maar ik vind het belangrijk om te vermelden omdat wij regionaal in onze kracht staan en niet belemmerd worden door de Haagse sores.”

Korte lijntjes
Korte lijnen met Den Bosch en Den Haag zijn overigens wel een mooie meerwaarde, stelt De Bruin. “We zijn qua oppervlakte straks de zevende gemeente van Nederland. Dat betekent dat we kunnen en zullen meepraten. Als je zaken wilt realiseren, of nu het om toerisme, mobiliteit of woningbouw gaat, dan is het wel handig om korte lijntjes te hebben met het provinciehuis of met Kamerleden. Een lokale partij kan dat niet en wij wel”, benadrukt de huidige wethouder van de gemeente Boxmeer. “Overigens zijn de korte lijntjes met de eigen achterban, juist na de fusie, net zo belangrijk. Daarom staan op onze lijst vijftig kandidaten uit de regio en doen we een beroep op onze paar honderd leden, die ook hun tentakels in dit gebied hebben.”

‘Waarom zou een paspoort in de toekomst niet naar de mensen opgestuurd kunnen worden?’

Zichtbaarheid
De zichtbaarheid van de nieuwe gemeente Land van Cuijk moet omhoog, vindt De Bruin. “De ambtelijke organisatie wordt met ingang van 1 januari 2022 een stuk groter. Wat mij betreft gaan ambtenaren straks meer op pad.” De nieuwe gemeente Land van Cuijk gaat werken met een begroting van 260 miljoen euro en zal zo’n 700 tot 750 medewerkers kennen. “Iedereen zal z’n weg moeten vinden, want er gaan meerdere organisaties in elkaar geschoven worden. Van oudsher is het zo dat ondernemers en inwoners naar het gemeentehuis moeten komen voor hun diensten of aanvragen. Maar waarom zou een paspoort in de toekomst niet naar de mensen opgestuurd kunnen worden en waarom zou een ambtenaar niet naar een ondernemer kunnen gaan om een vraagstuk te bespreken? Kijk wat er gebeurt en kijk wat er speelt. Dat kan echt niet altijd vanachter een bureau”, vindt De Bruin. “Zeker niet na een gemeentelijke fusie! Want maatwerk is met 32 dorpen en één stad al moeilijk genoeg te realiseren.”

Speerpunten
Speerpunten, verkiezingsprogramma en een beoogd zetelaantal... Daar wil De Bruin het pas dit najaar inhoudelijk over hebben. “Maar als ik zie dat een tweekapper vier ton kost, dan staat betaalbaar wonen voor jongeren wel hoog op het lijstje. Al vind ik het bijvoorbeeld ook niet kunnen dat Boxmerenaren een uur moeten fietsen voordat zij aan het water kunnen liggen bij mooi weer. Hoe houden we dorpen vitaal en hoe kunnen we lokale ondernemers en verenigingen op weg helpen na de coronacrisis? Willen we windmolens en waar dan? Er komt genoeg op ons af”, weet De Bruin. “Als CDA gaan we op al deze onderwerpen het verschil maken.”

Meer berichten