<p>Hetty Egger-van Oppen is lijsttrekker van de ChristenUnie in het Land van Cuijk.</p>

Hetty Egger-van Oppen is lijsttrekker van de ChristenUnie in het Land van Cuijk.

(Foto: ChristenUnie)

‘De christelijke norm mag gerust vaker gaan gelden’

  •   keer gelezen   Politiek

LAND VAN CUIJK | De verrassendste deelnemer aan de herindelingsverkiezingen voor het Land van Cuijk is de ChristenUnie (CU). Is er ruimte voor een uitgesproken christelijke partij in een omgeving waar de kerken nagenoeg leeg zijn? “Als we willen groeien, moeten we zichtbaar zijn. En meedoen aan de verkiezingen is daarvoor de beste mogelijkheid”, stelt CU-lijsttrekker Hetty Egger-van Oppen.

Door Martijn Schwillens

Egger werd zelf in 2019 lid van de CU. “We zijn een relatief kleine club, maar onze deelname is met veel enthousiasme ontvangen”, zegt ze. “Veel katholieken zijn lid van de partij. De protestante leden zijn wat Bijbelvaster, terwijl wij wat meer zorgen voor het joie de vivre. Daarin versterken we elkaar. De christelijke waarden zijn de verbindende factor.”
Een christelijke norm mag volgens Egger gerust wat vaker gelden als het om gemeentelijk beleid gaat. “Er zijn mensen die nadrukkelijk zitten te wachten op een meer sociale koers. Vanuit mijn eigen achtergrond als familie-advocaat zie ik dat gemeenten bij jeugdzorg te vaak afgaan op de professionals in het veld die heel betrokken zijn maar wier organisatie een financieel belang heeft om zaken te vergroten. Een kritische blik vanuit de gemeente ontbreekt. Nu we straks een grote gemeente zijn, moeten we een regierol pakken. Eentje die aansluit bij datgene waarvoor het Rijk ooit heeft besloten jeugdzorg bij de gemeentes neer te leggen”, vertelt ze.

Kernvertegenwoordigers
Sowieso wil de CU, zo stelt Egger, dat de Land van Cuijkse leefgemeenschap ‘meer naar elkaar omkijkt’. “Wij werken met kernvertegenwoordigers die met een christelijke blik kijken naar de noden in hun kern. Wie sneeuwt er onder? Voor die mensen moet je gericht beleid maken. Neem woningnood onder minima. Je kunt gerust alleen een vergunning aan een projectontwikkelaar afgeven als er ook daadwerkelijk een x-percentage woningen wordt gebouwd die verhuurd worden onder de sociale huurgrens. Projectontwikkelaars mogen best hun MVO-doelen kracht bijzetten.”
Egger woont al bijna haar hele volwassen leven in Vierlingsbeek en is bekend met de regio. “Boeren zijn onderdeel van onze bestaansgeschiedenis. Zij doen aan natuurbehoud. De mooiheid van dit gebied hebben we juist aan de boeren te danken. Wij moeten dus vooral een faciliterende rol spelen bij initiatieven die bijdragen aan meer innovatie op het erf.”

‘Eén zetel en we zijn blij’
De ChristenUnie zal een beknopte kieslijst presenteren. “Iedereen die erop staat, is zeer betrokken en wil zich graag met de politiek bezighouden. Bij die andere partijen staan 50 mensen op de kieslijst, terwijl er maar 37 zetels te behalen zijn. Als wij één zetel halen, zijn we blij.”

‘Wij zijn geen partij van godsdienstwaanzinnigen’

Geen godsdienstwaanzinnigen
Egger benadrukt dat de ChristenUnie ‘geen partij van godsdienstwaanzinnigen is’. “Wij willen niemand bekeren, maar wel de christelijke normen en waarden hanteren in de gemeentepolitiek. Er is een zekere angst voor een christelijke partij, maar dat beeld is onterecht”, benadrukt ze. “De ChristenUnie is misschien niet hip, maar qua inhoud zetten we de christelijke waarden vooraan bij de uitvoering van beleid. En omdat we nieuw zijn, zorgen we ook voor vers bloed binnen de gemeenteraad. Bij andere partijen zijn het allemaal mensen die er al jarenlang zitten.”

Kerkgebouwen
De Vierlingsbeekse heeft ook nagedacht over wat er in de toekomst moet gebeuren met de kerken die momenteel leeglopen. “Dat zijn beeldbepalende gebouwen waar een waardige herbestemming voor moet komen. Sloop is geen optie. Het Land van Cuijk heeft nog helemaal geen daklozenopvang. Wie nu even geen dak boven zijn hoofd heeft, moet naar Oss. Dat is best ver weg als je niks hebt. Een kerkgebouw op een centrale plek in de nieuwe gemeente zou prima kunnen dienen als opvanglocatie.”

Meer berichten