<p>Liesbeth van Heeswijk is de lijsttrekker van Liberaal Land van Cuijk.</p>

Liesbeth van Heeswijk is de lijsttrekker van Liberaal Land van Cuijk.

(Foto: De Maas Driehoek)

‘We willen herkenbaar blijven voor onze kiezers’

  •   keer gelezen   Politiek

LAND VAN CUIJK | Van alle partijen die in november meedoen aan de herindelingsverkiezingen, is Liberaal Land van Cuijk (LVC) met afstand de partij die de voorbereidingen als eerste heeft ingezet. De afgelopen twee jaar stonden voor lijsttrekker Liesbeth van Heeswijk voor een groot deel in het teken van werving. “Daardoor hebben we nu een nieuwe, flink uitgebreide club mensen: een mooie mix van oud en nieuw, talenten en oude rotten, die allen herkenbaar zijn voor de kiezer.”

Door Martijn Schwillens

Want juist daar zit de crux volgens Van Heeswijk: herkenbaarheid en vertrouwen. “Het sociaalliberale element is vanzelfsprekend, maar we hebben mensen op de lijst die midden in de maatschappij staan, weten wat er speelt in hun kern en de regio en hun gezonde boerenverstand gebruiken om te weten of iets een goed of een slecht idee is. Mensen krijgen bij ons de ruimte voor hun inbreng, ook als die afwijkend is. Wij vinden dat iedereen moet kunnen meepraten”, vertelt de 60-jarige Hapsenaar. “We hebben mannen en vrouwen uit alle windstreken van het Land van Cuijk op onze lijst staan. Mensen met vakkennis die mee kunnen doen in de raad. We weten inmiddels wat we aan elkaar gaan hebben. De vorming van die kieslijst is echt niet van de ene op de andere dag tot stand gekomen. Daarin hebben we veel energie gestoken. En zoals gezegd, we hebben contact gezocht met mensen die voor de kiezer herkenbaar zijn doordat ze geworteld zijn in de samenleving én kleur kunnen geven volgens de missie van Liberaal LVC.”

Meer focus aanbrengen
Van Heeswijk ziet een grotere gemeente wel zitten. “Een kleine gemeente heeft weinig te vertellen. Neem bijvoorbeeld een randweg naar Uden. Bij een grote gemeente had-ie er mogelijk al gelegen. Nu word je gewoon niet of nauwelijks gehoord. Als raad gaan we dadelijk veel meer op grote lijnen sturen”, weet Van Heeswijk, die aangeeft dat het geen nadeel hoeft te zijn dat Liberaal LVC geen landelijke partij is. “Er zijn genoeg bestaande lijntjes met de provincie en de Kamer. Dus lobbyen kunnen wij net zo goed als landelijke partijen zoals CDA of VVD.”

‘Het is belangrijk om onze inwoners te vinden. Daar moet je echt de focus op hebben én houden’

Jongerenafdeling
Waar Van Heeswijk trots op is, is dat Liberaal LVC inmiddels beschikt over een heuse jongerenafdeling. “Jongeren willen kunnen wonen, werken en genieten. Zij kijken met een gezonde, frisse blik naar zaken. Dat helpt ons om onderwerpen ook op een andere manier te belichten.”

Investeren in relatie
De nieuwe gemeente Land van Cuijk moet fors investeren in de relatie met de inwoners. “Het is belangrijk om onze inwoners te vinden. Daar moet je op insteken en echt de focus op hebben én houden”, vindt Van Heeswijk. “Een inwoner die met een vraag zit of een goed idee heeft om bijvoorbeeld de leefomgeving te verbeteren, moet zonder schroom de gemeente kunnen bellen, mag geen drempel voelen, moet een vriendelijk persoon aan de telefoon krijgen of ontmoeten om verder geholpen te worden”, stelt ze. “We moeten investeren in een service-gerichte gemeente: de medewerkers moeten goed getraind zijn, de juiste houding hebben om onze inwoners van dienst te zijn. Dát moet de cultuur zijn in het nieuwe Land van Cuijk. We kennen een fixi-app waar inwoners met hun klachten kunnen komen. Dat lijkt best goed te werken. Zo zouden we ook een app kunnen ontwikkelen waarbij mensen met hun vragen kunnen komen. Het zou fantastisch zijn als onze inwoners zich zo gehoord voelen. Als de dienstverlening in zo’n positieve sfeer kan verlopen, krijgen we allemaal trotse Land van Cuijkenaren,” spreekt Van Heeswijk hoopvol uit.

Meer berichten