<p>Arthur Baudet is dit najaar de lijsttrekker van VVD Land van Cuijk.</p>

Arthur Baudet is dit najaar de lijsttrekker van VVD Land van Cuijk.

(Foto: VVD Cuijk)

‘Jammer dat VVD Land van Cuijk geen onderzoek heeft ingesteld’

  •   keer gelezen   Politiek

SINT ANTHONIS | Terugtredend kandidaat-raadslid Jeroen van Acquoij van VVD Land van Cuijk betreurt het dat het bestuur van de partij geen onderzoek heeft ingesteld naar de lijsttrekkersverkiezing. Die werd eerder dit jaar met één stem verschil gewonnen door Arthur Baudet. “Formeel is alles volgens de regels gegaan, maar de gang van zaken is zeker niet wenselijk”, vindt Van Acquoij.

Door onze redactie

Baudet was niet de beoogde kandidaat-lijsttrekker (dat was Maartje Roelofs, red.), maar de Cuijkenaar had zich al in een vroeg stadium gemeld als tegenkandidaat. “In de aanloop naar de stemavond is geschermd met een duolijsttrekkerschap van Baudet en Judith Logtens (Boxmeer). Dat was volgens het bestuur niet de bedoeling. Toch is dat vertrekpunt met verwachtingen bij betrokkenen een reden van bezorgdheid, en dus onderzoekswaardig, hoe het stemgedrag zich heeft kunnen ontwikkelen. Het verschil was uiteindelijk maar één stem (16-15). Ik heb hierover mij beklag gedaan, maar het bestuur van VVD Maasland en het landelijke bestuur gaven aan dat alles volgens de geldende regels is verlopen”, vertelt Van Acquoij, die de gang van zaken dermate teleurstellend vindt dat hij vorige week zondag zijn lidmaatschap van de VVD heeft opgezegd en zich ook niet langer kandidaat stelt voor de nieuwe gemeenteraad van het Land van Cuijk. “Nadat ik na vijf mails nog geen antwoord had gekregen, was voor mij duidelijk dat ik niet langer lid wilde blijven.”

‘Dit is niet wenselijk’
Van Acquoij geeft aan dat hem niet uitmaakt wie de uiteindelijk lijsttrekker is geworden. “Het is logischer als de kandidaat die het bestuur naar voren schuift, de lijsttrekker wordt, maar een verkiezing met een tegenkandidaat is natuurlijk niet uniek. Het gaat mij echter niet om de uitkomst, maar om het gegeven dat wat er gebeurd is niet wenselijk is. Als je daar onderzoek naar had gedaan, dan had je conclusies kunnen trekken en verbeteringen kunnen aanbrengen in het proces zodat een soortgelijk iets niet nog een keer kan gebeuren”, zegt Van Acquoij, die benadrukt dat hij niet onder eigen naam deel wil nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Wel blijft hij tot 31 december, als onafhankelijk raadslid, in de gemeenteraad van Sint Anthonis.
Het bestuur van de VVD laat in een korte reactie weten de ‘lezing’ van Van Acquoij te betreuren. “Het gehele stemproces is reglementair verlopen. We hadden inderdaad een andere kandidaat, maar bij een democratische partij kan de tegenkandidaat de lijsttrekkersverkiezing winnen. Zodoende staan wij ook 100% achter Arthur Baudet.”

Meer berichten