Burgemeester Karel van Soest werpt een blik op zijn portret. Rechts schilderes Marta Jedrysko.
Burgemeester Karel van Soest werpt een blik op zijn portret. Rechts schilderes Marta Jedrysko. (Foto: Jos Gröniger)

Scheidend burgemeester Van Soest geprezen en geëerd

  •   keer gelezen   Politiek

BOXMEER | Met handenvol veren op zijn hoed en met opgehaalde memoires vers in het geheugen sprak aftredend burgemeester en loco burgemeester voor drie maanden Karel van Soest de aanwezigen in het Boxmeerse gemeentekantoor vrijdagmiddag toe. In de uren ervoor werd de verbindende burgervader onderscheiden met de Commissarispenning en benoemd tot Ereburger van de gemeente waar hij achttien jaar werkzaam was.

Niet toevallig vond de bijzondere raadsvergadering plaats in het raadhuis aan het Burgemeester Hengstplein. Het was de burgemeester die de aanzet gaf tot het besluit het nieuwe raadhuis in het centrum van Boxmeer te bouwen. De nieuwbouw van het gemeentekantoor was een van de vele kwesties die burgemeester Van Soest vlot trok. Want de gemeenteraad van Boxmeer was ten tijde van aanstelling van Karel van Soest niet bepaald een harmonieus orgaan. Dat maakte de keuze voor Boxmeer tot een verstandige, zo oordeelde een van de vele sprekers. “Als je een kroeg overneemt, kun je beter voor een slechtlopend café kiezen. In een goedlopende zaak kun je het nooit beter doen dan je voorganger.”

Karel van Soest onderhield als burgemeester nauwe banden met de burgers. Via Waddinxveen en Heel zette hij zijn zinnen op de post in de gemeente Boxmeer. De sollicitatie verliep gedenkwaardig, want de kandidaat werd gekozen via een referendum. Van Soest voerde campagne en riep daarbij de hulp van zijn familie bij in. Dat alles om de gunst van de inwoners van de elf Boxmeerse kernen voor zich te winnen. Met succes troefde hij concurrent Jo Feyen af. “Ik haalde 59,3 procent van de stemmen”, haalde de scheidend burgemeester feilloos op.

De speeches van onder andere Commissaris van de Koning uit Noord Brabant mevrouw Adema, oud-collegeleden Jos de Graaff en Emiel Roemer, raadsnestor Gerard Kusters werden afgewisseld met een sketch van de familie, een gedicht van Mientje Wever, zangeres Marita Bos en zanger Jos Wetzels en Wim Giezen. Het spraakmakende Boxmeerse volkslied werd gezongen door BJ Baartmans. Voormalig MSD CEO Jan van Raay memoreerde aan de redding voor het internationale bedrijf. Met ironie werd door meerdere sprekers de kwestie Hansa aangeroerd.
Via videoboodschappen waren er opbeurende woorden van premier Mark Rutte en TV-presentatrice Dionne Stax.
Raadsnestor Gerard Kusters had het voorrecht enkele cadeaus te overhandigen. Naast twee fietsen voor de burgemeester en zijn alom geprezen echtgenote Mieke was er een verrassing in de vorm van een straatvernoeming. Boxmeer krijgt in het nieuwe plan Bakelgeert een Burgemeester van Soeststraat. “Ik beschouw dat als een grote blijk van respect. Ik hoop dat er mooie woningen komen”, zei Van Soest op de van hem bekende gevatte wijze. Ook onthulde Van Soest het portret dat kunstschilder Marta Jedrysko van hem maakte.
De humoristische burgemeester kreeg het laatste woord, sprak dank uit voor de prachtige middag. “Ik mocht afgelopen weken regelmatig het gemeentehuis niet in. Toch ben ik verrast door het programma”, aldus de burgemeester die licht geëmotioneerd raakte. Hij bedankte voor de zaken die samen bereikt werden zoals de bouw van het gemeentehuis, het nieuwe ziekenhuis en niet te vergeten Daags na de Tour.

Jos Gröniger
Meer berichten