Willy Hendriks - Van Haren
Willy Hendriks - Van Haren Foto: Team Lokaal
GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

‘Wij zijn lokaal de beste’

Politiek 647 keer gelezen

“Alle goede dingen van de oude gemeenten meenemen naar de nieuwe. Dat is geen verkiezingsretoriek! Ik wil niet dat iemand er op achteruitgaat in het Land van Cuijk.” Willy Hendriks – Van Haren wil geen zetelprognose doen, maar is vastberaden met bovenstaande speerpunten de grootste te worden. Ambitieus? Wellicht, maar op één vlak weet haar partij Team Lokaal zich naar eigen zeggen sterk te onderscheiden.

De leefbaarheid in de kernen, die moet volgens Hendriks – Van Haren behouden blijven. In ieder aspect sijpelt dit element terug. “Bouwen, duurzaamheid, het herstellen en behouden van de natuur. Mensen moeten zich prettig voelen op de plek waar ze wonen. Dat vind ik ontzettend belangrijk.” De nu nog wethouder van gemeente Boxmeer haalt een onderzoek van Nextdoor in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam erbij. Hieruit bleek dat de gemeente Boxmeer op de derde plek staat als het aankomt op tevredenheid van inwoners. “Dat hebben we samen voor elkaar gekregen”. Wat Hendriks – Van Haren betreft kan de nieuwe fusiegemeente minstens net zo goed scoren op een vervolgonderzoek. 

Lokale problemen
Om dit doel de bereiken wil de Team Lokaal lijsttrekker het gesprek aangaan. Doordat Team Lokaal los staat van een landelijk visie kan ze scherp inspelen op de lokale vragen en problemen. Hendriks – Van haren neemt de agrarische sector als voorbeeld. Niemand weer beter wat er in deze sector speelt in het Land van Cuijk, dan het Land van Cuijk zelf. En hier zijn nog veel stappen te zetten. “Er heerst een enorme weerstand tegen agrariërs. Maar ga eens het gesprek met ze aan. Luister naar ze en help ze.” Los van een landelijke gebondenheid wil Team Lokaal de innovatie opzoeken.

Gebiedsgericht
Eenzelfde instelling hanteert de lijsttrekker voor het behoud van de kernenidentiteit. Iedere kern heeft andere behoeftes en daar moet naar geluisterd worden. “We moeten ze de ruimte geven om zelf iets te doen voor het dorp. Maar we moeten het ook niet forceren. Als een kern zelf niet met ideeën komt is dat ook goed, dan zorgen wij voor ze.” Middels gebiedsgerichte wethouders wil Team Lokaal de lijntjes kort houden, om snel en makkelijk schakelen mogelijk te maken. “Dan is er altijd een aanspreekpunt. Heeft een kern behoefte aan iets, dan kunnen ze dit eenvoudig kenbaar maken.”

Ervaring
Waar sommige partijen prat gaan op jong bloed in de raad, ziet Team Lokaal meer heil in de ervaren bestuurders die hun strepen lang en breed hebben verdiend. “Het opzetten van een nieuwe gemeente is moeilijk, juist in die eerste jaren” stelt Hendriks – Van Haren, zelf ook een politiek veteraan. Meerdere herindelingen heeft ze al meegemaakt, zoals de toetreding van gemeente Oeffelt in 1994 en gemeente Vierlingsbeek vier jaar later. “Ervaring betekent dat er een goed begin kan worden gemaakt. En een goed begin is het halve werk. Er moeten vijf ‘bloedgroepen’ tot één worden gemaakt. Dat kost tijd. Zodra dit gelukt is, we alles op de rit hebben, is er meer ruimte voor de nieuwe generatie. We willen dus het pad gladstrijken voor de jongeren.”

De naar eigen zeggen ‘enige écht lokale partij’ wil dit gladstrijken doen vanuit de eigen omgeving. Waar de partij soms wordt verweten een ideologie te ontberen, daar ziet Hendriks - Van Haren het anders: “Alles wat we in de laatste dertig jaren samen hebben bereikt, dat is onze ideologie. Alles is bij ons een speerpunt, want we zetten ons in voor de belangen van ieder dorp of wijk.” Concluderend is het Land van Cuijk dus de ideologie van Team Lokaal, en dat maakt de partij ‘lokaal de beste’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant