Het Weijerplein in Boxmeer krijgt een fikse upgrading. Ook het aantal parkeerplaatsen wordt uitgebreid.
Het Weijerplein in Boxmeer krijgt een fikse upgrading. Ook het aantal parkeerplaatsen wordt uitgebreid. Foto: Eigen foto

Nieuw Weijerplein in Boxmeer: groter maar liefst ook groener

Politiek 2.539 keer gelezen

BOXMEER | Het Weijerplein in Boxmeer wordt opgeknapt en uitgebreid. Recente inloopavonden hebben de gemeente enkele nieuwe inzichten gebracht die moeten leiden tot een definitief ontwerp voor het plein, dat op 19 mei wordt besproken in de Land van Cuijkse gemeenteraad. “Aanwonenden hebben ons onder meer gewezen op alternatieve parkeerlocaties”, vertelt wethouder Mark Janssen-van Gaal (CDA).

Door Martijn Schwillens

Door de uitbreiding van het gemeentehuis en de parkeerdruk die 800 (parkerende) ambtenaren en winkelend publiek met zich meebrengen, wil de gemeente het Weijerplein in hartje Boxmeer een upgrade geven. Insteek is de realisatie van 72 extra parkeerplaatsen. “Die ruim zeventig nieuwe plekken horen bij de parkeernorm waaraan we na de verbouwing van het gemeentehuis moeten voldoen, maar er zijn meerdere manieren om die norm te halen”, vertelt Janssen-van Gaal. Zoals de plannen er nu uitzien, wordt het Weijerplein uitgebreid aan de zijde van de Jacob de Kerlestraat, waar nu een braakliggend terrein ligt. “Het gaat om een 1-laagse uitbreiding, met 35 plekken op de begane grond en 37 plekken boven. Maar aanwonenden hebben ons ook op alternatieven gewezen voor circa 35 plekken, waardoor we niet de lucht in moeten. We gaan nu kijken wat de beste oplossing is. Voor parkeerders én mensen die in de buurt van het plein wonen.” 

‘We gaan nu kijken wat de beste oplossing is. Voor parkeerders én aanwonenden’

Groter, groener, duurzamer
De wethouder benadrukt dat het om een ‘upgrading’ van het Weijerplein gaat. “Dus niet alleen groter, maar ook duurzamer en groener.” Dat betekent dat er bomen worden geplant en groenstroken worden aangelegd rondom het plein. Die visie wordt onderschreven door Zoë Koelma, adviseur stedelijk water van de gemeente. “Aan de kant van de Veerstraat willen we een sloot of wadi aanleggen die 5000 kuub water in één keer kan opvangen, maar dan komen we nog zo’n 1000 kuub tekort. Daar kan mogelijk een ondergrondse oplossing voor komen, want we gaan voor een duurzame oplossing waarmee ook eventuele wateroverlast in de Van Coothstraat voorkomen kan worden. Het plein moet straks een bui van 60 millimeter kunnen doorstaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant