<p>Na 900 incidenten in amper anderhalf jaar tijd werd eerder besloten het AZC in Overloon definitief te sluiten. Het complex wordt nu gebruikt om statushouders tijdelijk op te vangen.</p>

Na 900 incidenten in amper anderhalf jaar tijd werd eerder besloten het AZC in Overloon definitief te sluiten. Het complex wordt nu gebruikt om statushouders tijdelijk op te vangen.

(Foto: SK-Media)

Geen draagvlak, toch opvang statushouders in AZC: ‘Trots op dit besluit’

  •   keer gelezen   Politiek

OVERLOON | Het besluit van de gemeente Land van Cuijk om in het asielzoekerscentrum in Overloon voor onbepaalde tijd statushouders op te vangen zorgt voor gemengde gevoelens bij politiek en inwoners. “Het gevoel dat een dossier eindig is en dat blijkt dat er een soort onzekere oneindigheid op zit, is niet makkelijk te behappen”, sprak VVD-raadslid Judith Logtens.

Door Martijn Schwillens

Zijn statushouders asielzoekers met een status of moeten zij worden bezien als toekomstige bewoners van het Land van Cuijk? Dat was de vraag die donderdagavond centraal stond tijdens de gemeenteraadsvergadering. De opvang van statushouders (maximaal 150 tot de zomer van 2023) zorgt in ieder geval voor onrust bij bewoners van Overloon en Stevensbeek, die - na jarenlange overlast door en honderden incidenten met asielzoekers - dachten dat de poorten per 20 mei zouden sluiten. “Onze inwoners is na een zorgvuldig doorlopen proces in de gemeente Boxmeer rust beloofd. Dat bewoners het besluit ook nog eens uit de pers moesten vernemen, getuigt van weinig empathie met de directe omgeving”, vond raadslid Johan Hermanussen van Liberaal LvC, dat bijval kreeg van VVD en Forum voor Democratie. In Overloon is ook geen draagvlak voor de opvang van statushouders, zo leert navraag bij de dorpsraad. “Bewoners en de gemeenteraad zijn gepasseerd, terwijl die toezegging wel is gedaan. De democratie is op een zijspoor gezet.”

‘Dit besluit getuigt van weinig empathie met de directe omgeving’

‘Trots op dit besluit’
Statushouders zijn asielzoekers, maar met een verblijfsvergunning. “En die moeten we hoe dan ook opvangen als gemeente”, verdedigde een geëmotioneerde wethouder Willy Hendriks (Team Lokaal) het voornemen van het Land van Cuijk om statushouders per medio juni onder te gaan brengen in het AZC. “Als we nu al huizen voor deze mensen hadden gehad, hadden ze mogelijk al naast u en mij gewoond. We hebben allemaal de schrijnende beelden in Ter Apel op ons netvlies staan en we vonden dat we moesten helpen. Maar laat helder zijn: we gaan niet verlengen met het COA. De asielzoekers zijn per 20 mei allemaal weg. Het AZC gaat en blijft dicht zodra de statushouders zijn ondergebracht en de vluchtelingen uit Oekraïne geen opvang meer nodig hebben.”
Hendriks kreeg bijval van een meerderheid van de raad. “De communicatie had anders gemoeten, maar het college heeft daadkracht getoond. Ik ben trots op dit besluit”, besloot Bregje van Lieshout (SP). De eerste statushouders en Oekraïners worden 17 juni verwacht.

Meer berichten