<p>FVD-fractievoorzitter Marianne Akkermans: &#39;Onze leden worden te gemakkelijk weggezet als extreemrechts.&#39;</p>

FVD-fractievoorzitter Marianne Akkermans: 'Onze leden worden te gemakkelijk weggezet als extreemrechts.'

(Foto: De Maas Driehoek)

Akkermans nieuwe fractievoorzitter FVD: ‘Alles wat ons bindt, wordt helaas kapot gemaakt’

  •   keer gelezen   Politiek

MAASHEES | Marianne Akkermans wordt donderdag 30 juni beëdigd als fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FVD) in de Land van Cuijkse gemeenteraad. “Doordat je als FVD’er wordt weggezet als extreemrechts, durven mensen soms niet met je gezien te worden. Dat vind ik triest”, aldus Akkermans.

Door Martijn Schwillens

Akkermans werd ruim een jaar geleden lid van FVD, nadat ze werd gegrepen door een speech van Thierry Baudet tijdens een vrijheidskaravaan in Venlo. “Mensen die kritisch waren over de vaccins of buiten de samenleving werden gezet door QR-codes werden niet gehoord of weggezet als wappies. Maar toen ik mijn zorgen uitte bij de wethouder en lokale raadsleden werd ik doorverwezen naar de Haagse politiek. De dwang en drang die door FVD werden voorspeld, kwamen later helaas uit. Ik ben lid geworden van FVD, omdat ik me lokaal wil inzetten dat mensen niet buitengesloten worden”, verduidelijkt de 43-jarige Maasheese. “Mensen denken dat de QR-code-problematiek ten einde is, maar laatst was ik bij een raadsbijeenkomst over dat de bibliotheek zich wil gaan vestigen in de Schouwburg Cuijk. Ik was de enige die erover nagedacht had dat de bieb dan niet meer toegankelijk zou zijn voor ongevaccineerden, omdat de Schouwburg een horecafunctie heeft en dan alleen toegankelijk wordt met een QR-code. Je voelt je soms een roepende in de woestijn, maar je zag anderen er ineens wel over nadenken. Want ik voorspel je nu al: dit najaar of volgend jaar moeten we weer allemaal aan de prik. En wie niet meedoet, wordt gewoon weer buitengesloten.”

‘Ik ben lid geworden van FVD, omdat ik me lokaal wil inzetten dat mensen niet buitengesloten worden’

Conservatief
Akkermans beseft dat de (lokale) politiek meer behelst dan alleen corona. “Zorg en onderwijs hebben mijn focus, net als agrarisch beleid. Je kunt niet overal verstand van hebben. Daarom werken we voor bepaalde onderwerpen samen met andere fracties. Ik zal in mijn rol moeten groeien, maar ik ga mij wel hard maken voor behoud van de boeren en een leefbaar buitengebied. Ik ben opgegroeid op een tuinderij. Ik weet waar ons eten vandaan komt en hoe hard ervoor gewerkt wordt. Alles wat ons bindt, wordt kapot gemaakt door beleid van de overheid, die ook nog eens alles over de schutting van de gemeente gooit”, zegt Akkermans, die zichzelf conservatief noemt. “Dat wordt al snel als iets negatiefs uitgelegd, maar er is niks mis om bij bepaalde onderwerpen vraagtekens te zetten en niet mee te gaan met de waan van alledag.”

Beëdiging
Donderdag wordt Akkermans beëdigd als raadslid. Eervol, leuk en ook wel spannend, erkent ze. “Maar de interne drive is groter dan mijn angst om achter het spreekgestoelte te gaan staan”, lacht ze tot slot.

Meer berichten