Pleidooi voor regionaal Duurzaamheidsplatform

  •   keer gelezen   Politiek
MILL - De CDA afdeling Mill en Sint Hubert pleit voor een regionaal platform om alles wat met duurzaamheid te maken heeft te bevorderen. Dat zeggen de CDA fractieleden Maarten van Gemert, Henri van Gaal en Mark Janssen.

[image=308009]

Volgens deze CDA’ers is het absoluut niet de bedoeling om allerlei regeltjes te verzinnen, ze willen juist op basis van goede voorbeelden elkaar inspireren en de mogelijkheden voor centrale inkoop onderzoeken.
“Er zijn in de regio al diverse goede initiatieven op het gebied van duurzaamheid”, zegt Mark Janssen. “Neem nou bijvoorbeeld de energiecoöperatie in Cuijk, het Elektrisch Crossen in Wanroij, de waterdoorlatende stoeptegels en de gemeeschapsaccommodatie in Sint Agatha die bijna geheel op eigen opgewekte energie draait. Op zich zelf allemaal losse initiatieven, het zou mooi zijn om de krachten te bundelen en via een regionaal duurzaamheidsplatform op schaal van Land van Cuijk de kennis met elkaar te delen.”
Zijn fractiegenoot Henri van Gaal vult aan: “Door de krachten te bundelen, delen we niet alleen kennis, maar zijn er ook voordelen te behalen op het gebied van gemeenschappelijk inkoop. Voor de haalbaarheid van projecten, wordt ook gekeken naar het financiële rendement”.
Wat Van Gaal betreft moet zo’n platform geen subsidie verstrekker worden, maar vooral een netwerk waar mensen elkaar ontmoeten en waar concrete actieplannen in daden worden omgezet.
Het Millse CDA-raadslid Maarten van Gemert heeft de afgelopen periode contact opgenomen met enkele specialisten op het gebied van groene investeringen. “Er zijn interessante mogelijkheden om in duurzaamheid te investeren. Daarvan moet men nog meer bewust worden. Daar ligt een schone taak voor het platform.”
De gemeente Boxmeer pleit in haar bestuursakkoord ook voor de oprichting van een dergelijk platform. Door het regionaal te maken kunnen we elkaar juist versterken. Samen voor een betere leefomgeving!. www.cdamill.nl
Meer berichten