'Problemen De Kwel gaan ten koste van clubs'

  •   keer gelezen   Politiek
CUIJK – De gemeente Cuijk kan onder het contract met Laco, de beheerder van sporthal De Kwel, uit als de huidige uitbater onvoldoende doet om de vloer van de sporthal terug te brengen naar het (goede) basisniveau van 1999. Dat blijkt uit de overeenkomst tussen Laco en de gemeente, die door commissielid en kandidaat-raadslid Tonnie Geboers (ABC) is opgevraagd. “Het heeft veel te lang geduurd en dreigt ten koste te gaan van de verenigingen.”

[image=268953]

Tevens valt uit het contract op te maken dat de gemeente sinds 1999 – het jaar dat de privatisering van De Kwel van kracht werd – in totaal al meer dan twee miljoen euro heeft uitbetaald aan Laco voor (groot) onderhoud van de accommodatie, waar behalve de sporthal ook het zwembad en fitnesscentrum onder vallen. “De gemeente Cuijk kan overgaan tot directe ontbinding van het contract als Laco zich schuldig maakt aan wanbeleid of in gebreke blijft. In de overeenkomst staat opgenomen dat Laco het voorzieningenniveau minimaal op hetzelfde peil moet houden als in 1999.”
Badmintonclub BVC’74 heeft momenteel echter maar acht van de mogelijke twaalf velden in gebruik vanwege de slechte vloerkwaliteit. “Het is echt een ramp. De sporthal wordt intensief gebruikt, ook door ouderen. Preventie wordt in de toekomst qua zorg en welzijn nog belangrijker, maar op deze manier gaan oudere leden van de badminton- en volleybalclub natuurlijk overstappen naar andere verenigingen of een andere sporthal.”
De overeenkomst tussen Laco en de gemeente Cuijk loopt pas in 2018 af. De gemeente heeft 80.000 euro gereserveerd voor een nieuwe vloer, maar op dat krediet kan pas over een paar jaar aanspraak gemaakt worden. “Laco heeft al meer dan twee miljoen euro voor onderhoud gehad de afgelopen vijftien jaar”, benadrukt Geboers nogmaals.

Oproep
Geboers wil in de zoektocht naar een permanente oplossing voor De Kwel ‘geen politieke spelletjes spelen’. “Dit probleem loopt al jaren en in die periode hebben vrijwel alle partijen ooit zitting gehad in de coalitie. Als we een goede oplossing willen, moeten we als Cuijkse politiek één front vormen.”
BVC’74, Olympia (gymmen/turnen) en Shock’82 (volleybal) -vaste gebruikers van de sporthal- vragen al langer om een structurele oplossing. Temeer omdat volleybal, turnen en badminton zogeheten A-sporten zijn, waarvoor de gemeente ‘verplicht’ is faciliteiten aan te bieden. Geboers zegt tot slot: “Een nieuwe sporthal (die is gepland bij het nieuwe Merletcollege, red.) is volgens mij geen goede oplossing, omdat dat gebouw nooit alle verenigingen kan gaan huisvesten.”
Meer berichten