Coby van der Pas: “Blik op de toekomst”

  •   keer gelezen   Politiek

SINT-OEDENRODE - Veel vertrouwde gezichten zullen na 19 maart niet meer terug te zien zijn in de Rooise gemeenteraad. Op de kandidatenlijsten van de vijf partijen die mee doen aan de verkiezingen prijken namen van nieuwe, vaak onbekende personen. Midden Brabant bezocht van iedere partij een nieuwkomer om deze voor te stellen aan de Rooise inwoners.

Coby van der Pas-van Nuland is ook een nieuw gezicht in de Rooise politiek, maar heeft al een behoorlijke staat van dienst elders in de gemeentepolitiek.

[image=275084]

Coby is 56 jaar, gehuwd met Henk van der Pas en samen hebben ze twee zonen en een dochter. Coby is geboren in Schijndel en opgegroeid in Heeswijk-Dinther. De eerste drie jaren van hun huwelijk woonden Coby en Henk in Sint-Oedenrode, vervolgens vanaf 1982 in Heeswijk-Dinther. Zes jaar terug hebben ze zich weer opnieuw in Rooi gevestigd. Coby: “Op dat moment zeiden we tegen elkaar ‘We gaan ons goed integreren in de gemeenschap en willen hiervoor ook iets gaan betekenen’. Ik ben inmiddels voorzitter van het Vrouwennetwerk en lid van de raad van toezicht van Wovesto. Henk trekt de kar van de Ondernemersacademie en beiden zijn we lid van de tennisvereniging en de golfclub.”
Coby roemt de vriendelijkheid van de mensen in Rooi. “Rooienaren zijn trots op Rooi, vriendelijk en hebben veel aandacht voor elkaar, dat stimuleert enorm, daar krijg je een kick van.”

Duizendpoot
Coby van der Pas heeft na haar gymnasiumopleiding de HBO-opleiding Logopedie-Akoepedie gevolgd. Later volgde ze de studie Beleids- en Organisatiewetenschappen en de Post HBO-opleidingen Trainer, Coach en Presentatiecoach. Ze heeft gewerkt in het buitengewoon onderwijs in Boxtel en Veghel, management- en adviesfuncties vervuld bij een gemeente, de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen en provincie Noord-Brabant. Als trainer Leiderschap en Management is ze werkzaam geweest bij de Boertiengroep in Naarden. Inmiddels heeft Coby een eigen bedrijf ‘BeYourTalent coaching en training’ en coacht ze vooral HBO+-ers en managers.
Al ruim 28 jaar is Coby lid van het CDA. Haar grootste werkervaring in de politiek deed ze op gedurende 11 jaar als gemeenteraadslid waarvan zeven jaar als wethouder/locoburgemeester in de gemeente Heeswijk-Dinther en na de herindeling Bernheze.

CDA Rooi
Binnen het Rooise CDA werd Coby benaderd om de rol van lijsttrekker op zich te nemen. “Nadat ik dat heb toegezegd, begint het weer helemaal te kriebelen, met de dag word ik enthousiaster. Er staan ons zoveel kansen en uitdagingen te wachten waar ik me graag voor wil inzetten. Allereerst een goede voorbereiding op de fusie. Ik heb in Heeswijk-Dinther gezien hoe dingen wel en niet moeten. Daar lag de druk overigens wel hoger. In het laatste halfjaar werd ineens besloten dat ook Heesch bij Bernheze gevoegd moest worden, en dat werd een hectische tijd. Hier hebben we vier jaar de tijd en gaan we er hard aan trekken om de belangen van Rooi te borgen en de kracht van Sint-Oedenrode verder uit te bouwen. Want we moeten niet vier jaar stil gaan staan en alleen aan de fusie werken.” Coby noemt daarbij ruimte creëren voor kleinschalige bedrijven in de A50 zone en de uitdaging die er ligt voor de jeugd in de kernen, bijvoorbeeld het betaalbaar collectief bouwen. “Ook de nieuwe taken die op de gemeente af komen op het terrein van zorg, jeugdzorg en werk en inkomen, vragen de nodige aandacht van de politiek.”
Coby van der Pas is supertrots dat ze lijsttrekker mag zijn voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Haar persoonlijke motto’s zijn ‘De kracht van mensen zit in samenwerking’ en ‘Waar een politieke wil is, is een financiële weg’.
Coby besluit het interview met: “Laten we onze blik op de toekomst richten.”

Meer berichten