Bert Ernest: “I have a dream”

  •   keer gelezen   Politiek

SINT-OEDENRODE - Veel vertrouwde gezichten zullen na 19 maart niet meer terug te zien zijn in de Rooise gemeenteraad. Op de kandidatenlijsten van de vijf partijen die mee doen aan de verkiezingen prijken namen van nieuwe, vaak onbekende personen. Midden Brabant bezocht van iedere partij een nieuwkomer om deze voor te stellen aan de Rooise inwoners.

De 62-jarige Bert Ernest staat vijfde op de lijst DGS-BVT Rooi. Hoewel Bert nog maar kort in Sint-Oedenrode woont, voelt hij zich toch al best wel een Rooienaar.

[image=275086]

Bert Ernest is geboren in Eindhoven en vertrok een jaar later met zijn ouders naar Best. Daar heeft hij tot vijf jaar terug gewoond. Bert is gehuwd met Helen en ze hebben twee kinderen en een kleinkind.
In 2008 gingen Bert en Helen op zoek naar een nieuwe woning. Bij een bezoek aan Rooi zagen ze bij een makelaarskantoor informatie in de etalage over de appartementen aan het Sluisplein. De knoop was snel doorgehakt en nog sneller ging de verkoop van hun oude woning. Binnen drie dagen was deze verkocht. Als tussenoplossing betrokken ze tijdelijk een appartement aan de Heuvel boven Blokker. In 2009 konden ze hun nieuwe woning aan het Sluisplein betrekken, waar ze tot op heden met heel veel plezier wonen.
“We namen ons van het begin af aan voor om overal op af te gaan, om zodoende snel een aantal mensen te leren kennen”, vertelt Bert. “En dat lukte ook. Ik werd vrijwilliger bij Rhode, als scheidsrechter en achter de kassa. Van de Oranjevereniging was ik 4 jaar lid, waarvan twee jaar als penningmeester.” Bert is verder liefhebber van de fotografie en vissen. Regelmatig neemt hij een plaatsje in met zijn hengel aan de Dommel.

Politiek
Tijdens het vrijwilligerswerk kwam Bert Ernest in contact met mensen die actief zijn in de Rooise politiek. “Hun verhalen begonnen me te boeien en ze adviseerden me om eens naar een vergadering in het gemeentehuis te gaan luisteren. Ik dacht bij mezelf ‘het zal er wel druk zijn, laat ik maar op tijd gaan om een plaatsje te hebben op de publieke tribune’, maar ik zat er zowat alleen. Opvallend eigenlijk hoe weinig de inwoners rechtstreeks betrokken lijken te zijn bij de lokale politiek.”
Vanaf dat moment was hij er niet meer weg te slaan en bracht ook steevast bezoeken aan achterbanvergaderingen van DGS. “Het boeit me enorm wat er allemaal gebeurt. Ik kreeg ook steeds meer bewondering voor het werk van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.”

Drijfveer
Het grootste thema waar Bert zich voor in wil zetten in de Rooise politiek is het sociale domein. In zijn werkzaam leven is hij actief geweest als beambte bij het GAK voor de AAW voorzieningen, is hij officemanager geweest bij zorgverlener Argonaut en WMO-adviseur.
“Er komen steeds meer taken op de gemeente af op het gebied van zorg en die moeten met minder middelen ingevuld worden. Dit wordt een moeilijke opgave. De WMO wordt steeds uitgebreider en dan gaat het erom wie en wat er prioriteit krijgt. Ik heb niet de illusie alles zoveel beter te kunnen, maar ik ben wel iemand die het van alle kanten goed wil bekijken. De zwakkeren in de samenleving moeten beschermd worden. Ik durf mezelf wel ervaringsdeskundige te noemen en weet wat er voor ambtenarij en bureaucratie op de mensen af kan komen in de zorg.”
Bert Ernest is zeer gemotiveerd om in de gemeenteraad aan de slag te gaan. “Als lokale partij klaarstaan voor de Rooise mensen en iedereen er ook bij betrekken. Desnoods er maar wat langer over doen als er daardoor een beter resultaat behaald kan worden.” Lachend voegt Bert er aan toe: “I have a dream.”

Meer berichten