Toon van der Wijst: “Gewoon aan het werk...”

  •   keer gelezen   Politiek

SINT-OEDENRODE - Veel vertrouwde gezichten zullen na 19 maart niet meer terug te zien zijn in de Rooise gemeenteraad. Op de kandidatenlijsten van de vijf partijen die mee doen aan de verkiezingen prijken namen van nieuwe, vaak onbekende personen. Midden Brabant bezocht van iedere partij een nieuwkomer om deze voor te stellen aan de Rooise inwoners.

Op lijst 4, plaats 4, staat Toon van der Wijst voor de partij Hart voor Rooi. Toon hoeft niet zo nodig op de voorgrond te staan, “laat mij maar gewoon werken.”

[image=275087]

Toon van der Wijst is 63 jaar. Hij heeft zowat alle functies doorlopen op het gebied van personeelszaken en geeft hierin nog steeds diverse cursussen. Toon is vanuit zijn werk ook regelmatig betrokken geweest in het begeleiden van reorganisaties. Een spannende job, om steeds maar weer te proberen een evenwichtige belangenafweging te bereiken.

Rooi
Toon heeft een D66-achtergrond en met de oorspronkelijke gedachte van die partij voelt hij zich heel goed thuis bij Hart voor Rooi. We zijn een aardig clubje en maken elkaar sterker. Het Rooi waar Toon wel op een heel bijzondere manier terecht is gekomen. “Het was oktober 1976. We gingen een proefritje maken met een Citroën bij Van Boxmeer. Na afloop dronken we koffie op de Markt en Rooi leek een prima plek om te wonen. Uiteindelijk kochten we de auto én een huis.”
Als je Toon naar zijn hobby’s vraagt, noemt hij als eerste het op pad gaan met de camper. Als tweede komt sporten er achteraan, maar dan is Toon ook heel eerlijk; “Ik sport omdat het nuttig is voor mijn lijf en niet omdat ik het zo leuk vind.”

Zorg
Toon van der Wijst is sinds 2012 voorzitter van de WMO-raad. Een richting die hem wel ligt. “Het is me met de paplepel ingegeven”, vertelt Toon. “Bij ons thuis vroeger in de Rips hadden we het depot van het Wit-Gele kruis aan huis. Alle mogelijke zorgmiddelen werden bij ons opgehaald en weer teruggebracht.”
“Met de transities in de zorg komt er steeds meer op ons af. De uitdaging is om het beter te doen met minder geld.” Ook in de politiek wil Toon zich graag inzetten voor het zorggebeuren en zich sterk maken voor de Rooise zorgvragers.
“Er staat veel te gebeuren. We hebben te maken met verschillende samenwerkingsverbanden. De opdracht voor de toekomst is: ‘Zorg voor jezelf met elkaar.’ We moeten ons goed afvragen wat haalbaar is op het gebied van mantelzorg. Wat mag je aan wie in alle redelijkheid vragen? We moeten zorgen dat mensen niet in een gat vallen. Hoe frustrerend kan het zijn als mensen niet passend geholpen worden.”
Toon van der Wijst gaat graag aan de slag in de Rooise gemeenteraad. “Gewoon aan het werk, met een eerlijk verhaal”, voegt hij er aan toe.

Meer berichten