Raad Cuijk: 'Op inhoud, nooit op de man'

  •   keer gelezen   Politiek
CUIJK - De gemeente Cuijk heeft afgelopen maandag afscheid genomen van verschillende gemeenteraadsleden. De op 19 maart gekozen raadsleden, waarvan zes nieuwelingen, zijn gisteravond (donderdag) beëdigd.

[image=276566]

Eendrachtiger dan ooit tevoren stelden de raadsleden bij hun afscheid vast dat de periode 2010-2014 er één was waarin het bij de discussies ‘om de inhoud ging en nooit op de man werd gespeeld’. “Ik wil de nieuwe raad oproepen om hier op dezelfde manier mee aan de slag te gaan”, sprak Carolien Angevaren (VVD) de zaal toe.
De bloemen, Cuijkse Stier (beeldje voor mensen die een positieve bijdrage hebben geleverd aan de bekendheid van Cuijk) en een kristallen beeldje van Jan van Cuijk werden dan ook iedereen gegund. Het Jan van Cuijk-beeldje, een persoonlijk cadeau van burgemeester Wim Hillenaar, kende een hoog symbolisch gehalte. “Jan van Cuijk was behalve een ridder ook een diplomaat. En diplomatie is erg belangrijk voor een raadslid”, benadrukte Hillenaar.

Ludiek
GroenLinks-raadslid Anne van Diemen nam, na acht jaar raadslidmaatschap, op ludieke wijze afscheid door alle leden een sla-plantje te geven. “Om iedereen mee te geven dat zij goed zullen zorgen voor het groen in onze gemeente”, stelde Van Diemen. “Want wie gaan nu duurzaamheid en milieu oppakken in Cuijk?”

Opvallend
De toezegging ‘op het groen te letten’, kreeg Van Diemen van fractievoorzitter Hans Kerskes van D66, die verbazing wekte door te stellen dat ‘onze eigen mensen waarschijnlijk weer snel zullen terugkeren in de raad’. Maar zelfs als D66 terugkeert in het Cuijkse college, moet Rolf Asbroek of Mariëlle van Zuilen vertrekken. Behalve van beide democraten en Anne van Diemen werd afscheid genomen van Pim van Benthum en Wim van der Burgt (beiden VVD), Ardi Weijers (CDA), Tonnie Jacobs (ABC) en Silvia Derks van de PvdA.

Nieuwelingen
In totaal kent Cuijk zes nieuwe raadsleden: Marcel Thijssen (CDA), Tonnie Geboers (ABC) en de SP’ers Bregje van Lieshout, Sonja Nhass, Ton Lobbe en Anton Visscher. De huidige wethouders Gerard Stoffels (ABC) en Arthur Baudet (D66) zijn gisteravond beëdigd als raadslid, maar zij maken eventueel nog plek voor een ander als zij terugkeren in het Cuijkse college van B en W.
Meer berichten