Nieuwe gemeenteraad Grave beëdigd

  •   keer gelezen   Politiek
GRAVE - Voor een volgepakte publieke tribune is afgelopen donderdag de nieuwe raad van de gemeente Grave beëdigd.

Door Annelies Graafsma

[image=276900]

Voor de raadsleden de eed of de gelofte aflegden, sprak burgemeester Roolvink de raadsleden streng toe. Hij wees hen op hun verantwoordelijkheden en, zo nu en dan met een kwinkslag, citeerde hij uit de gemeentewet. Hij legde nog eens uit wat de verantwoordelijkheid van het college is en waar de bevoegdheden van de raad beginnen en eindigen. Veel aandacht besteedde de burgemeester aan de onafhankelijkheid van de raadsleden, dat zij 'zonder last' in de raad zitten en geen gunsten van burgers aan mogen nemen.

Gelukwensen
Na het officiële deel was er ruimte voor felicitaties; gelukwensen aan elkaar en gelukwensen van het publiek. Voor Astrid Floor (LPG) voelt het nog onwerkelijk: “Ik heb twaalf jaar op de publieke tribune gezeten, aan de zijlijn vind je soms iets van dingen. Het heeft mij gemotiveerd. Ze hebben mij op het hart gedrukt dat raadswerk echt werken is. De combinatie met ervaren mensen, zoals Anja (Henisch) en Rick (Joosten), is voor mij essentieel.”
Suzanne de Zoeten (VPGrave) is een ‘ervaren’ raadslid: “Je leert veel van een periode raadswerk, bijvoorbeeld om de achterban goed te blijven raadplegen. Voor mij was de klus na een raadsperiode nog niet af. Je wilt je werk als raadslid goed doen en dat ga ik opnieuw proberen.”

Enthousiast
Eva Eigenhuijsen (VVD) vindt het bijzonder om opeens ‘letterlijk’ aan de andere kant van de tafel te zitten. Vol enthousiasme zegt ze: “Ik ben er helemaal klaar voor, wel echt jammer dat we geen drie zetels hebben.” Frans Smulders (Trots Land van Cuijk) neemt de rol van Theo Reijnen over: “Vol overgave gaan we op de ingeslagen weg verder, de karakters zijn alleen iets anders.” Reijnen vertelt dat hij zich gaat richten op de verkiezingen voor de Provinciale Staten.
Ben Litjens, die bij Keerpunt 2010 nummer drie op de lijst stond, maar enkele stemmen meer kreeg dan nummer één (Leurs) en nummer twee (Schuts), zegt: “Natuurlijk kun je niet iedereen tevreden stellen, maar je kunt wel knokken voor de zaak. Je moet hard werken om zaken voor burgers voor elkaar te krijgen.” Leon Kamps (VP Grave) verwoordt wat meerdere raadsleden zich lijken te realiseren: “Plannen moet je overleggen en samen (de raad, red.) moeten we er uit komen. Voor 80% willen we hetzelfde voor Grave en zijn dorpen, laten we ons daarvoor inzetten.”

Nieuwe raad
De vijftien, deels nieuwe, raadsleden van de gemeente Grave zijn als volgt: Anja Henisch, Rick Joosten, Astrid Floor-Bannink en Joeri Nuijen (allen Lokale Partij Grave), Jacques van Geest, Suzanne de Zoeten en Leon Kamps (Verenigd Progressief Grave), Jacques Leurs, Nel Schuts en Ben Litjens (Keerpunt 2010), Eva Eigenhuijsen en Rob Bannink (VVD), Ben Peters en Jochem Spoorendonk (CDA) en Frans Smulders (Trots Land van Cuijk).
Meer berichten