CDA wil coalitie met LOF, VDB/LO en VVD

  •   keer gelezen   Politiek
BOXMEER - Het CDA in Boxmeer, met vijf zetels de grootste partij, wil een coalitie vormen met de bestaande partners LOF en VDB/LO en met de VVD. "Mijn advies om de bestaande coalitie uit te breiden met de VVD is door het CDA overgenomen. Ik heb nu de opdracht gekregen om de formatiebesprekingen te beginnen", aldus formateur Erik Ronnes.

[image=260692]

"In mijn analyse en advies heb ik geschreven dat alle partijen hebben aangegeven dat de verkiezingsuitslag een voortzetting van de coalitie en het gevoerde beleid van CDA, LOF en VDB/LO rechtvaardigen. Daarnaast werd aangegeven dat een coalitie met SP en PK serieus onderzocht moest worden gezien de zetelwinst die zij hebben geboekt", vervolgt Ronnes.

Geen SP of PK
"Er is om de volgende redenen niet gekozen voor een coalitie met SP of PK. Programmatische verschillen tussen de SP en coalitie waren in 2012 aanleiding voor de bestuurlijke breuk. Die gebeurtenis ligt nog vers in het geheugen. De verschillen die er ook nu zijn, zouden opnieuw aanleiding kunnen zijn voor een bestuurlijke crisis", stelt Ronnes. "Ten aanzien van PK is vastgesteld dat er op enkele thema’s verschillen van inzicht bestaan, maar het grootste struikelblok is vooral de stijl en houding van PK ten aanzien van de coalitie en het gevoerde beleid in de afgelopen periode. Dat geldt niet alleen voor het CDA, maar dat is door meerdere partijen gemeld."
Nog deze week worden vervolggesprekken gehouden en afspraken gemaakt met de gewenste coalitiepartijen.
Meer berichten