Loswal aan de Maas: 'Mooi stukje Gennep erbij'

  •   keer gelezen   Politiek
GENNEP | "We hebben er een mooi stukje Gennep bijgekregen." Aan het woord is Jan Welles. De Gennepse wethouder doelt op de vernieuwde loswal aan de Maas, die een flinke opknapbeurt heeft gekregen en is omgeturnd van 'loze vlakte' tot recreatieplek. "Op een mooie lente- of zomerdag is het hier goed toeven", stelt Welles.

[image=313927]

"Het gebied heeft veel potentie", onderstreept hij. "Maar de loswal lag er altijd verlaten en verwaarloosd bij. De opgeknapte kade trekt juist om er op een zonnige dag met een picknickmand achterop naartoe te fietsen. En ook bootjes kunnen nu aanmeren en voet op Gennepse bodem zetten. Het is een grote trekpleister, maar het gaat zeker bijdragen aan recreatie in en rondom Gennep en het draagt sowieso bij aan de leefbaarheid van onze gemeente, want de nieuwe loswal is zeker ook bedoeld voor bewoners. De Maas trekt altijd."

Opgeknapte loswal
De opgeknapte kade bevindt zich aan het einde van de Veerstraat en is per auto, fiets en te voet te bereiken. Recreanten kunnen op de kade via een kronkelend en tevens rolstoelvriendelijk pad naar een terras. Zowel aan het begin als aan het einde van het pad staan 'hufterproof' zitjes en een picknicktafel. De kinderen kunnen spelen op enkele klautertoestellen. "De loswal heeft bewust een speelse aankleding gekregen", legt Welles uit. "Het kronkelpad symboliseert het meanderen van de Maas en de hoogteverschillen van de paaltjes naast het pad verwijzen naar de golven."

[image=313928]

Totstandkoming van de plannen
In 2007 is het idee ontstaan om de Loswal op te knappen, en zo een extra impuls te geven aan recreatie en toerisme in het gebied. In 2010 is dit plan opgenomen in de Strategische Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar. Na wat wikken en wegen stelde de gemeente Gennep in 2014 een definitief ontwerp vast. Uitgangspunt was om de bestaande damwand te behouden, maar wel te investeren in een mooi gebied met toeristische voorzieningen. De herinrichting van de Loswal is mede mogelijk gemaakt met subsidie van de Provincie Limburg.

Meer over de opgeknapte loswal aan de Maas in Gennep in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 25 augustus 2015.
Meer berichten