CDA Cuijk: 'Heel goed verhaal' of herindelen

  •   keer gelezen   Politiek
CUIJK | De CDA-fractie in Cuijk heeft de colleges van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk opgedragen dit najaar met 'een heel goed verhaal te komen' met betrekking tot regionale samenwerking. Als die samenwerking volgens het CDA dan nog steeds niet voldoende is, zullen de christendemocraten zich uitspreken voor een gemeentelijke herindeling. "Als we niet over onze eigen schaduw heen kunnen stappen, heeft samenwerking maar een beperkt nut", aldus CDA-fractievoorzitter Joost Hendriks.

[image=264283]

Aanleiding voor het CDA is het uitblijven van één regionaal grondbedrijf om de leegstand op de bedrijventerreinen in het Land van Cuijk aan te pakken. Hendriks: "Het college heeft inmiddels twijfels over de haalbaarheid ervan en zegt eigenlijk: we denken niet dat het er komt. Maar als het op de Health Campus of Wisseveld niet goed gaat, is dat ook ons probleem. Als we niet in staat blijken elkaar echt te vertrouwen, bijvoorbeeld met gronduitgifte, echte afstemming met bedrijfsvestigingen en elkaars tegenvallers samen opvangen, dan heeft samenwerking een beperkt nut. Wij zijn nog steeds van mening dat aansluiten in de 'herindelingspolonaise' echt niet de enige oplossing is. Wij geloven in nieuwe, andere vormen van lokaal en regionaal bestuur en willen graag de experimenteerruimte van de provincie ten volle benutten. Maar de colleges moeten eind dit jaar wel met een heel goed verhaal komen, willen wij ons niet gaan uitspreken voor herindeling."

Kritiek neemt toe
De kritiek van het CDA Cuijk staat niet op zich. Vorige week stemde een raadsmeerderheid in de gemeente Boxmeer nog in met een voorstel om werk te maken van 'professionele acquisitie' om de leegstand op Sterckwijk/Health Campus aan te pakken. Voornaamste reden was het uitblijven van een regionaal grondbedrijf. "Gaat het niet samen met de gemeenten in het Land van Cuijk, dan desnoods alleen, maar in 2016 moeten we gestart zijn", aldus Judith Logtens van de VVD Boxmeer toen.
Meer berichten