IKC: Jilisen komt coalitie en omwonenden tegemoet

  •   keer gelezen   Politiek
CUIJK | Er is de laatste maanden veel te doen geweest over IKC Padbroek. Op de 'woestijnvlakte' aan het Hagelkruis in Cuijk moet in de toekomst het nieuwe integrale kindcentrum ontstaan. Omwonenden toonden meermaals hun ongenoegen en zowel oppositie- als coalitiepartijen hadden opmerkingen over het voorlopige bestemmingsplan. "We hebben binnen het college alle wensen en bedenkingen opnieuw de revue laten passeren. Er ligt nu een voorstel waarin we iedereen tegemoet komen", verzekert wethouder Maarten Jilisen.

[image=312185]

"We hebben de wensen van omwonenden aangehoord en zoveel mogelijk proberen te verwerken in het ontwerpbestemmingsplan", verduidelijkt Jilisen (VVD). "Ook de opmerkingen van met name de coalitiepartijen zijn verwerkt in het voorstel, dat op woensdag 8 juli (morgen) zal worden behandeld door de raad."

Omwonenden
"De omwonenden hebben aangegeven dat ze al in een veel eerder stadium, dus al in 2011, betrokken hadden willen worden door de gemeente", vervolgt hij. "Daar zit een deel van de onvrede. Ik heb vorig jaar het dossier overgenomen en sindsdien heb ik drie keer serieuze gesprekken gevoerd met de omwonenden. Insteek van die gesprekken was kijken wat we kunnen doen om het voor hen zo prettig mogelijk te maken. Daarin zijn we mijn inziens aardig gelukt. Hun standpunt blijft echter dat er geen school van deze omvang gerealiseerd kan en mag worden op deze plek."

Kritiek
De per open brief geuite kritiek van oppositiepartij D66 'dat er meer ontwerpen van gebouwen mogelijk zijn die goede onderwijskundige concepten kunnen huisvesten', legt Jilisen naast zich neer. "We hebben allerlei mogelijke ontwerpen erbij gepakt, zoals een L-vormig schoolgebouw, waarbij de gymzaal aan het Hagelkruis zou komen te liggen. Dit kent echter allerlei minpunten, zoals verminderde openheid, meer geluidsoverlast en meer inkijk voor de omwonenden. Het ontwerp waarvoor gekozen is, krijgt smalle, hoge ramen, er is geen inkijk en het open karakter van het gebouw richting de wijk is gegarandeerd."
Het geoptimaliseerde ontwerp leidt ook tot grotere afstanden tussen de school en de bewoners van de Dassenburcht en Hazeleger. Aan de noordzijde was de afstand aanvankelijk 3 meter, dat worden er straks 9. Ook voor de andere huizen neemt de afstand toe. "Verder hebben we besloten dat spelen op het speelplein in de avonduren en weekenden verboden wordt."
Een andere locatie voor IKC Padbroek is volgens Jilisen geen optie. "We hebben zeven alternatieve locaties laten onderzoeken, die vanwege allerlei redenen geen optie zijn gebleken. Neem de voormalige vuilnisbelt, waar de vervuilde grond volledig afgegraven zou moeten worden of het bos tegenover het wijkpark, dat wegens ecologische redenen geen geschikte locatie is. Nog los van alle extra kosten. Daarnaast wordt vergeten dat in de jaren tachtig op deze plek de school al plaats bood aan ongeveer evenveel leerlingen als dat er straks komen te zitten."

Meer over IKC Padbroek in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 7 juli.
Meer berichten