Afbeelding

CPO-bouwen: Over vol gas geven en remmen

Politiek 72 keer gelezen
OPLOO / WANROIJ – Nadat eerder Stevensbeek in de gemeente Sint Anthonis de primeur had van bouwen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), staan nu ook in Oploo en Wanroij plannen voor CPO-projecten in de steigers. De veelal jeugdige bouwers willen vol gas geven, maar hebben het gevoel dat bij de gemeent op de rem wordt getrapt. En dat geeft wrijving.

Neem nu CPOPLO, de groep die aan de Beeksenhof in Oploo collectief wil bouwen. Voor de eerste reeks van vier kavels, hadden vier kandidaten ingeschreven. “Toen we wilden beginnen kregen we van de bank te horen dat we eerst een koopakte voor de grond moesten hebben van de gemeente”, aldus Gijs Verberk. Hij is één van de vier en voorzitter van CPOPLO. De afgelopen maand kreeg hij nul op rekest op het gemeentehuis. “Vooraf was ons verteld dat we een pilot zijn en dat er vaart achter zou worden gezet. Maar toen we om het contract vroegen, kregen we te horen dat ze het druk hadden met de afhandeling van de pachtcontracten”, zegt de CPO-voorzitter. Tegelijkertijd werden de kandidaat-bouwers wel verrast toen de gemeente in een keer begon met het bouwrijp maken.

[image=295366]

Na een interventie van wethouder Pierre Reijnen (‘Het is ergens blijven haken”) gingen de voorlopgie koopcontracten van de vier eerste bouwers donderdag op de post. Nu kunnen ze zaken doen met de bank en kan aannemer Peter Verberk aan de slag met het bouwrijp maken. Hij hoopt voor de jaarwisseling te kunnen gaan bouwen. Overigens hebben zich voor nog eens zes van de in totaal 18 kavels van de CPO in Oploo serieuze kandidaten gemeld.

Wanroij
CPO Wanroij, die zowel op de voormalige locatie van de Gerardus Majellaschool (8 kavels) als de oude plek van gymzaal De Wilgen (7 kavels) wil bouwen, wacht op de afwikkeling van het Bestemmingsplan, dat beide deelgebieden omvat. “Er zijn momenteel elf gegadigden, maar als het lang gaat duren krijg je natuurlijk afvallers”, zegt Stefan van der Cruijsen. Zijn bouwbedrijf Cruijsen-Ten Haaf heeft speciaal voor de bouw van CPO-woningen in Wanroij Bouwcombinatie Wanroij gevormd met collega-bouwbedrijf Laarakkers & Wijnhoven.
Vier kandidaten die bij CPO Wanroij hebben ingeschreven, hebben in principe voorkeur voor bouwen aan De Steeg. Daar is een plan voor twee 2-onder-1-kappers. Als dit niet lukt, vallen ze terug op de CPO waar ze een eerste recht hebben om een kavel te kiezen. “We kunnen er pas echt iets over zeggen, als het verzoek bij ons binnen is”, zegt wethouder Reijnen.
In het CPO-gebied Gerardus Majella liggen zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan over de nokhoogte/goothoogte van de geplande woningen en over de ontsluitingsweg (via de Noordstraat of via de Hank). “Als de ingang aan de Noordstraat komt, is het risico dat dit een sluiproute wordt.” Wethouder Reijnen (CDA) kondigt aan in gesprek te gaan met de verschillende partijen. “Daarbij leggen we uit waarom we iets wel doen en waarom niet.”
Bij CPO-gebied De Wilgen heeft de gemeente reststoken liggen, die tegen bouwgrondprijs zijn aangeboden aan aanwonenden. “Het is misschien handig om achterom de heg te kunnen knippen, maar ik kan me voorstellen dat deze mensen de vraagprijs niet reëel vinden”, zegt Van der Cruijsen. Wethouder Reijnen wil in deze kwestie de behandeling van het integraal grondbeleid in maart afwachten. “We begrijpen de argumenten in Wanroij maar we moeten eerst beleid vaststellen voor reststroken.”
Van der Cruijsen hoopt dat de gemeente alles in het werk stelt om de CPO-bouwers te steunen en de regionale economie te stimuleren. “We hopen dat de gemeente wil doorpakken, want dan kunnen we allemaal verder.”
De wethouder zegt net zo hard vooruit te willen, “maar we zijn nu eenmaal gehouden aan wettelijke regels”. Op z’n vroegst eind dit jaar wordt het bestemmingsplan vastgesteld. Omdat de bouwplannen nog moeten worden ingediend, verwacht Reijnen dat in Wanroij op z’n vroegst in maart kan worden begonnen met de verkoop van kavels. “Als het allemaal meezit, kan dan in mei formeel de schop de grond in.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant