Boxmeer ziet af van aankoop 'kantongerecht'

  •   keer gelezen   Politiek
BOXMEER - Het gebouw op het perceel Steenstraat 59 te Boxmeer betreft een rijksmonument en heeft decennia dienst gedaan als kantongerecht. Deze functie heeft het pand verloren. Aanleiding voor het rijk om door tussenkomst van de Rijksvastgoed het pand af te stoten. Gebruikelijk is dat de gemeente in deze aangelegenheden een voorkeursrecht tot koop heeft. Het pand is aan de gemeente Boxmeer aangeboden, maar die ziet van aankoop af.

[image=237403]

De aankoop dient gebaseerd te zijn op taxaties conform marktwaarde. De marktwaarde wordt verondersteld gelijk te zijn aan de waarde in het economisch verkeer. Daarbij betrekkend de onderhoudstoestand en de gebruiksmogelijkheden op grond van het geldende bestemmingsplan.

Onhaalbaar
De gemeente en het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf hebben taxaties uitgezet. Na onderhandeling resteert een aanzienlijke vraagprijs. Tevens is het noodzakelijk om op korte termijn extra investeringen te doen om het gebouw naar een normale onderhoudstoestand te brengen. In de afgelopen periode is vaak vanuit de samenleving een beroep gedaan op de gemeente om het pand voor maatschappelijke/culturele functies te behouden en in dat verband het pand aan te kopen. Tegen de achtergrond van de hoge vraagprijs, staat van onderhoud en de jaarlijkse beheerskosten, is het niet reëel om binnen de kaders van een maatschappelijk/cultureel gebruik een financieel haalbare exploitatie te verwachten.

Geen gebruik
Ook is overwogen het pand wel te verwerven maar vervolgens door te stoten naar een partij t.b.v. commercieel gebruik. De Rijksvastgoed – en ontwikkelingsbedrijf zal het pand echter ook op de markt gaan brengen voor derden als de gemeente geen gebruik maakt van het voorkeursrecht tot koop. "Alles wegende heeft ons college besloten geen gebruik te maken van het voorkeursrecht tot koop", aldus de gemeente Boxmeer.
Meer berichten