Van Soest: 'Jaren zijn voorbij gevolgen'

  •   keer gelezen   Politiek
BOXMEER - Tientallen tweets en mails, een bos bloemen en een speech van de plaatsvervangend raadsvoorzitter vielen burgemeester Karel van Soest (61) onlangs ten deel. De Boxmeerse burgervader is alweer tien jaar burgemeester. “De afgelopen tien jaar zijn voorbij gevlogen”, aldus Van Soest.

[image=258756]

Van Soest werd op 21 mei 2003 met een ruime meerderheid verkozen als burgemeester van Boxmeer. Hij versloeg in de campagne Jo Fijen (59 tegenover 38 procent van de stemmen, red.). “Eigenlijk ben ik helemaal niet zo van de referenda, maar het was de enige manier om burgemeester van Boxmeer te worden”, blikt Van Soest terug op de, zoals hij het zelf noemt, ‘populariteitspoll’. “Maar voordeel van zo’n campagne is wel dat je al voor je aanstelling weet wat er leeft in de gemeenschap. Mensen leren je echter ook op een laagdrempelige manier kennen. Op het begin moest ik er dan ook aan wennen dat vreemden in het voorbijgaan riepen: ‘Hé Karel’. Dat past niet altijd, maar tegelijkertijd wil je ook geen afstand creëren. Daar heb ik mijn evenwicht in weten te vinden.”

Verhoudingen
Terugkijkend op de jaren achter hem, ervaart Van Soest het burgemeesterschap inmiddels een stuk relaxter dan bij zijn aanstelling in 2003. “Tien jaar geleden was er politieke onenigheid in Boxmeer. Bovendien waren er enorm veel dorpslijsten; in totaal tien fracties. De verhoudingen waren slecht en elke raadsvergadering kon alle kanten op. Door omstandigheden hebben we nu weer negen fracties, maar het politiek debat is nu een stuk gestroomlijnder dan in mijn beginjaren.”

Verbeteringen
Niet alleen in de raad, maar ook op de werkvloer merkt Van Soest een groot verschil met bijvoorbeeld vijf jaar geleden. “Ik was in de periode voor de aanstelling van onze huidige gemeentesecretaris vooral bezig met brandjes blussen, omdat er veel onvrede was in de ambtelijke organisatie. Van de reorganisatie die is doorgevoerd, plukken we alweer een paar jaar de vruchten.”
“Grote uitdagingen van de afgelopen tien jaar waren ook zeker de grote projecten waar veel discussie mee gepaard ging. Zoals de nieuwbouw en locatie van het gemeentehuis en verhuizing van het Maasziekenhuis. Het was voor ons vanzelfsprekend van wezenlijk belang het ziekenhuis in onze gemeente te houden.”

[image=238183]

Samenwerking
Het verschil in werken merkt de geboren Zeeuw vooral in de ‘zichtbaarheid’ van de gemeente Boxmeer, binnen het Land van Cuijk maar ook in de rest van de nabijgelegen regio’s en de provincie. “De vijf gemeenten uit het Land van Cuijk hebben heel lang met de ruggen naar elkaar gestaan. ‘Boxmeer’ had het vijf jaar geleden ook nog veel te druk met zichzelf. Omdat we geen eenheid waren, werden we als regio ook heel lang niet serieus genomen in het provinciehuis. Gelukkig ligt dat nu heel anders.”
Naast de samenwerking tussen de vijf gemeenten werken Boxmeer en Sint Anthonis aan een nauwe samenwerking tussen beide gemeenten. “Ons advies gaat worden: óf een ambtelijke fusie (zoals in Cuijk, Grave en Mill, red.) óf een herindeling. Mijn inziens leidt een ambtelijke fusie vaak toch tot een herindeling. Het H-woord mocht lang niet worden genoemd, maar het ligt inmiddels steeds verder voor in de mond. De raden in Boxmeer en Sint Anthonis kunnen zich op korte termijn uitspreken over samenwerking.”

Hectische zomer
Van Soest beleefde naar eigen zeggen afgelopen zomer zowel zijn persoonlijke diepte- als hoogtepunt. “Het moeten opstappen van wethouder Jos de Graaf heeft mij persoonlijk zeer geraakt. Tegelijkertijd slaagden we erin Daags na de Tour vanuit het niets voor Boxmeer te behouden. Dat was fantastisch!”
Meer berichten