Schaap: "Boxmeer zet zich in voor minima"

  •   keer gelezen   Politiek
BOXMEER - Door de samenvoeging van de Wet Werk Bijstand (WWB) en Wet Investeren in Jongeren (WIJ) gaan huishoudens met meerdere gezinslieden met een uitkering er vanaf 1 januari 2012 op achteruit. Voor mensen uit de gemeente Boxmeer die in de (individuele) bijzondere bijstand zitten, verandert er daarentegen volgens wethouder Dick Schaap nagenoeg niets. "Wij willen ons minimabeleid, binnen de wettelijke kaders, in stand houden."

[image=194162]

De wetswijziging in het minimabeleid heeft vooralsnog geen gevolgen voor mensen met een inkomen dat gelijkstaat aan 115% van de bijstandsnorm. Schaap legt uit: "Landelijk is de inkomensgrens voor bijzondere bijstand teruggebracht naar 110%. Maar omdat wij in Boxmeer die bijstand per individu regelen, kunnen we gelukkig de grens op +15% houden en dus zelf bepalen wie er volgens ons recht houdt op aanvullende bijstand. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine zijn of een (gedeeltelijke) teruggave van de sportcontributie. Deze extra's blijven we dus verstrekken. Waar mogelijk, en in de gevallen dat het ook echt nodig is, zal de gemeente Boxmeer dus haar sociale gezicht tonen!"

WWB/WIJ
Volgens Schaap heeft de samenvoeging van de WWB en WIJ vooral (forse) gevolgen voor huishoudens. "Denk hierbij aan een alleenstaande ouder met een volwassen kind die ook een uitkering krijgt. Die kregen met z'n tweëen hiervoor ongeveer 2000 euro, maar vallen door deze wetswijziging terug naar een gezamelijke bijstand van 1400 euro. Het gaat hier om landelijke wetgeving, dus de gemeente Boxmeer moet hier helaas in mee. Dat geldt trouwens voor alle gemeenten in Nederland."
Meer berichten