Extra stoel aan collegetafel Sint Anthonis

  •   keer gelezen   Politiek
SINT ANTHONIS – Binnenkort wordt er een extra stoel aangeschoven bij de collegetafel van de gemeente Sint Anthonis. Dit omdat het CDA voor de vacante wethouderspost twee deeltijdwethouders naar voren schuift.

Het zijn Wilbert Egelmeers, de huidige voorzitter van de CDA-fractie in de gemeenteraad en de Millse CDA-er Carel van Genugten die door de CDA-afdeling in de gemeente Sint Anthonis worden voorgedragen als nieuwe wethouders tot de verkiezingen van 2014. De vacature ontstond in oktober na het onverwachte vertrek van Jeroen Willems.
Beide mannen gaan parttime (elk 50%) aan de slag in het college dat verder bestaat uit burgemeester Marleen Sijbers en wethouder Wouter Bollen, beiden van VVD-huize. Het CDA heeft tijdens de selectieprocedure coalitiegenoot VVD betrokken bij het proces. Beide kandidaten hebben inmiddels ook gesproken met de burgemeester. De coalitiepartijen hebben zich uitgesproken voor gelijkwaardigheid binnen het nieuwe college, hoewel het CDA daar numeriek nu ook met twee man zit.

[image=230300]

Veehouder Wilbert Egelmeers (51) uit Wanroij is al jaren raadslid en sinds 2008 fractievoorzitter. En nu heeft hij zich gemeld als kandidaat-wethouder. “De selectiecommissie heeft de kandidaten bekeken en is toen met het voorstel gekomen. Carel heeft veel bestuurlijke ervaring en ik breng de locale kennis in. Dat zie ook ik als een goede combinatie”, stelt Egelmeers. Hij denkt het ook goed te kunnen regelen op zijn eigen bedrijf, waar zijn zoon wat meer wordt ingeschakeld. Voor zijn opvolging in de gemeenteraad kan Egelmeers geen naam noemen. “Er wordt met mensen gesproken. Daar is het bestuur mee doende.”

[image=230301]

Carel van Genugten (66), die sinds kort met pensioen is, werkte jarenlang bij waterschap Aa en Maas. Momenteel leidt Van Genugten de CDA-fractie in de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert. Van 2002 tot 2010 was hij namens zijn partij al wethouder in zijn gemeente.
“Ik vind het echt een uitdaging”, zegt Van Genugten over zijn toch wel verrassende stap. “Ik ken de gemeente en de aard van de mensen vanuit mijn werk bij het waterschap. Dat scheelt niet zo veel van die in Mill.” Hij zegt ook zijn steentje te willen bijdragen aan de chemie in het nieuwe college. Het is wel een eindige missie, want bij de verkiezingen van 2014 treedt hij terug.
Zo gauw de benoeming van Van Genugten als wethouder rond is, treedt hij terug als raadslid in Mill. “Het zou te veel worden. Bovendien zijn de functies juridisch onverenigbaar”, aldus Van Genugten. Het meest waarschijnlijk is dat Wilfried Hermans zijn opvolger wordt in de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert. “Het is dan aan de fractie om uit te maken wie de nieuwe fractievoorzitter wordt.”
Het is de wens van het CDA dat de nieuwe wethouders nog voor de jaarwisseling worden benoemd. Daarvoor is dan een extra raadsvergadering nodig.
Meer berichten