Géén kamerzetel voor Erik Ronnes (CDA)

  •   keer gelezen   Politiek
BOXMEER – Erik Ronnes (45), nummer 14 op de kandidatenlijst van het CDA, komt waarschijnlijk niet rechtstreeks in de Tweede Kamer. Alleen als de wethouder financiën van de gemeente Boxmeer voldoende voorkeurstemmen heeft behaald, is dit het geval. Maar die kans acht hij zelf niet aannemelijk. “Want 16.000 voorkeurstemmen, dat zijn er heel veel. Het lijkt me niet realistisch.”

[image=223690]

Volgens recente peilingen heeft het CDA bij de verkiezingen van woensdag 13 zetels behaald, een verlies van 8 zetels ten opzichte van de verkiezingen van twee jaar geleden. Het is een nieuwe klap voor de partij die in 2010 al werd gehalveerd. Voor Erik Ronnes lijkt de weg naar de landelijke politiek voorlopig geblokkeerd. Hij is wethouder van de gemeente Boxmeer en zal dat de komende tijd ook blijven. “Dat is op dit moment de situatie”, beaamt de in Vortum-Mullem geboren CDA-politicus die in Boxmeer woont.

“Je ziet dat we redelijk de dupe zijn geworden van de tweestrijd tussen de VVD (41 zetels) en PvdA (40 zetels), de twee grote winnaars van de kamerverkiezingen. En dat is teleurstellend”, aldus Erik Ronnes op het CDA-partijverblijf in Den Haag. Of er nog een kans in zit dat het aantal op 14 komt, zodat hij toch in de Tweede Kamer zou komen, weet Ronnes niet. “Het zijn er nu 13, maar het kunnen er ook 12 worden. We moeten gewoon de definitieve uitslag afwachten.
Sybrand Buma, de frontman van de partij van Ronnes, had graag een betere uitslag gehad. Hij noemde de behaalde 13 zetels ''toch teleurstellend.'' Ondanks het forse verlies bleef hij strijdbaar in zijn toespraak. ''Morgen komen we misschien met minder mensen terug, maar met meer idealen dan ook, gemotiveerder dan ooit.''

Wat de formatie betreft is het volgens Ronnes waarschijnlijk dat de VVD en de PvdA, hoewel ze elkaar in de campagne als ‘tegenpolen’ afficheerden, het initiatief moeten nemen. Of er voor het CDA een rol is weggelegd als ‘buffer’ in een coalitie tussen VVD en PvdA lijkt Ronnes niet de eerste optie. “Na deze uitslag past het CDA bescheidenheid.”


Meer berichten